Det är dagen efter att SSAB lanserat världens första utsläppsfria stålpulver som är tillverkat av återvunnet stål. Stålkoncernen har tidigare visat att det är fullt möjligt att med hjälp av vätgas tillverka stål utan fossila koldioxidutsläpp.
Inför ett fullsatt Vetenskapens hus står H2 Green Steels vd på scenen för att ge en aktuell lägesrapport. Under de senaste 18 månaderna har närmare fem miljoner kronor investerats i pålning och andra markförstärkande åtgärder.
– Nu kan vi börja bygga infrastrukturen ovan jord. Till sommaren anländer de första byggkranarna, säger Henrik Henriksson.
Fortfarande återstår det att lösa en hel mängd problem. Det handlar bland annat om tillgång av svensk järnmalm, elförsörjning och access till Malmbanan, men med en finansiering motsvarande 75 miljarder kronor i ryggen är H2 Green Steel redo inför nästa steg.
– Vi är på väg in i en ny fas. Nu är det 730 dagar kvar tills stålproduktionen ska starta. I mars-april 2026 ska vi vara i gång, utlovar Henrik Henriksson.
Finansieringen har klarats utan statliga bidrag. Bland kunderna märks penningsstarka koncerner som BMW, Porsche, Ikea, Hitachi, Volvo och Scania.
I dag är 450 byggarbetare på plats i Svartbyn, där industriområdet är ungefär lika stort som Kungsholmen i Stockholm. I sommar ska siffran växa till 700.
– När vi når full produktion i Svartbyn kommer vi ha över 4 000 byggarbetare på plats. Vi kommer att bygga den största vätgasanläggningen i världen.
200 representanter från Luleås näringsliv hade på fredagen sökt sig till Vetenskapens hus, där H2 Green Steels vd tar chansen att öppna upp för ett samarbete.
– Vår idé bygger på samverkan. Vi vill bli en del av regionen. Om du vill göra affärer med oss, så bör alla förstå att det är nu som det händer. Om du funderar på att investera i en ny lastbil, så gör det nu. Om du har ett hotell bör du kanske fundera över om du inte borde skaffa ett till, säger Henrik Henriksson.
Samarbetet med företag från Norrbottens residensstad är redan i full gång. Enligt H2 Green Steels inköpschef Luisa Orre finns på företagets kundlistan ett 60-tal företag från Luleå, som redan hunnit skicka in en faktura.
– Vi kommer att behöva närvaro även i Luleå. I dag kan jag inte säga något i dag om storleken på kontoret. Troligen kan vi behöva ett logistikcentrum i hamnen, men samtidigt kanske vi inte behöver göra allt själva. Vi vill gärna "outsourca" och samarbeta med folk som är jätteduktiga på sånt här, förklarar Henrik Henriksson.
När kommer H2 Green Steel till Luleå?
– Stålproduktionen startar om två år, men innan dess behöver vi transportera all vår utrustning till Svartbyn. Det handlar bland annat om 75 000 ton stål till bygget av stålverket och sedan tillkommer förstås allt utrustning. Allt det där behöver passera Luleå hamn på väg norrut.
Ser du det som en kapplöpning mot SSAB?
– Nej, det gör jag inte. SSAB har redan börjat producera i liten skala. Om det hade handlat om en sådan tävling så hade den redan varit över. För vår del handlar det mer om att skala upp produktionen så fort som möjligt. Tillsammans skulle H2 Green Steel och SSAB svara för fem-tio procent av Europas stålproduktion. Det finns en jättestor efterfrågan på de här produkterna och gott om plats för båda aktörerna. Ju snabbare vi kommer i gång, ju bättre.