Affären sätter Luleå hamn i svår tidspress

H2 Green Steel köper malm från Kanada och Brasilien. Affären sätter Luleå hamn i en oviss kapplöpning mot tiden. Redan om två år anländer den första leveransen. "Jag är inte orolig över tiden utan mer om hur vi ska få ihop allting", säger Anders Dahl, vd Luleå hamn.

Luleå hamn har hamnat i en svår tidspress. I dag finns inte nödvändig infrastruktur på plats för att kunna ta emot H2 Green Steels lastfartyg. "Men vi kommer att vara redo när det första fraktfartyget anländer till Luleå under det fjärde kvartalet 2025", utlovar vd Anders Dahl.

Luleå hamn har hamnat i en svår tidspress. I dag finns inte nödvändig infrastruktur på plats för att kunna ta emot H2 Green Steels lastfartyg. "Men vi kommer att vara redo när det första fraktfartyget anländer till Luleå under det fjärde kvartalet 2025", utlovar vd Anders Dahl.

Foto: Jacob Nilsson

Luleå2023-08-09 15:57

På tisdagen valde H2GS att lägga grälet med LKAB bakom sig. Nu fokuserar det blivande stålverket på att köpa järnmalmspellets från gruvbolagen Rio Tinto i Kanada och Vales i Brasilien. 

Vd Henrik Henriksson vill inte ange storleken på avtalen, men uppger att företaget initialt behöver leveranser på cirka tre miljoner ton järnmalm per år.

– Det är viktiga kontrakt som ger oss en plattform för global expansion framöver, säger Henrik Henriksson till Dagens industri.

I dag saknas den nödvändiga infrastrukturen i Luleå hamn för att ta emot fraktfartygen från Kanada och Brasilien.

Trots det tar vd Anders Dahl emot nyheten om H2 Green Steels affär med samlat lugn.

– Vi är förberedda på det här. Det ingår i den tidsplan som vi fått från H2 Green Steel. Oavsett om det handlar om malm eller stålskrot kommer vi att vara redo att ta emot leveranser i slutet av kvartal 4 2025. Vi har redan satt igång med markförberedelser och håller på med en upphandling som vi hoppas ska vara klar kring årsskiftet. Förhoppningen är att bygget av Luleås nya hamn ska komma igång under våren 2024, säger Anders Dahl.

Upphandlingen av en totalentreprenad beräknas vara värd cirka fem miljarder kronor och omfattar nya kajlägen, allvädersterminaler samt ett nybyggt järnvägssystem med nya järnvägsterminaler. 

Bygget är tänkt att ske parallellt med dagens leveranser till och från Luleå hamn.

– Det är många pusselbitar som ska stämma. Alla inblandade i det här projektet har redan vid det här laget hunnit överbevisa sig själva om vad som är möjligt att åstadkomma. Vi har genomfört simuleringar som visar hur den nya hamnen ska fungera. Vi vet att det här kommer att gå även om ytorna är begränsade. Det enda vi inte kan förutspå är tiden för de processer som vi inte kan påverka själva. Det handlar om upphandlingar, överklagningar, miljö- och säkerhetsprocesser, förklarar Anders Dahl.

Fullt utbyggd beräknas Luleå få en av Sveriges största hamnar, när volym- och fartygskapacitet fyrdubblas.

Det innebär nyanställningar. Luleå hamn har i dag ett 50-tal anställda.

– Om vi kommer upp i Göteborgs nuvarande volymer kommer vi behöva fördubbla vår personal. Göteborgs hamn har runt 170 anställda, säger Anders Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!