Gymprofilen om stängningshotet: "Det blir supertufft"

En nedstängning kan få stora konsekvenser för redan utsatta branscher. Knäckfrågan är vilken ersättning som kan komma att delas ut, enligt fyra företagsprofiler vi talat med.

Anna Stålnacke och Fredrik Gunnelbrand driver flera gym i Sverige, bland annat i Kiruna och Luleå, och en nedstängning skulle få stora konsekvenser för deras verksamhet.

Anna Stålnacke och Fredrik Gunnelbrand driver flera gym i Sverige, bland annat i Kiruna och Luleå, och en nedstängning skulle få stora konsekvenser för deras verksamhet.

Foto: Privat

Luleå2021-02-18 21:00

Regeringen vill ha möjlighet att snabbt kunna stänga ner bland annat gym, sportanläggningar, restauranger och friseranläggningar om smittläget försämras.  Regeringens förslag, som är ute på remiss, omfattar samtliga handelsplatser och serviceinrättningar där det är svårt att hålla avstånd. Till exempel frisörsalonger, gym, sport- och badanläggningar samt restauranger. Eftersom det är en kraftig åtgärd ska en nedstängning vara tidsbestämd och gälla under kortare tid.

Vi har kontaktat fyra representanter i branscher som kan drabbas. Samtliga har respekt för läget men det finns också en oro över vad som händer om de måste stänga ner. Ersättningsfrågan är central.

Anna Stålnacke driver flera gym i Sverige, bland annat i Luleå, tillsammans med Fredrik Gunnelbrand. Hittills har de klarat sig hyfsat men blir det nedstängning kommer saken i ett annat läge.

– Det blir supertufft så länge de inte kommer med någon ersättning när vi tvingas hålla stängt, säger Anna Stålnacke.

Vilken lösning vill du velat se?

 – Det är i så fall att de står för alla utgifter. Det är alltifrån löner för våra anställda, arbetsgivarutgifter, hyror, leasingar, det är mycket kostnader som går ut varje dag egentligen.

Padelsporten har hamnat i fokus under pandemin på flera sätt. Sporten växer snabbt och hittills har verksamheten, vars hallar nästan uteslutande drivs i privat regi, kunnat hålla i gång till skillnad från till exempel kommunala anläggningar som periodvis tvingats stänga.

– Ja, absolut. Vi har varit förskonade och fått hålla öppet. Sen är det klart att det inte är lika kul med alla restriktioner men det är ett nödvändigt ont, vi måste dra vårt strå till stacken. Jag tror ändå det har varit väldigt bra att vi fått hålla öppet, ur många perspektiv, säger Pär Dalhägg, en av ägarna till Padel365 i Luleå.

Men nu kan det komma ett läge där padelhallarna också stängs.

– Det är bara något vi måste finna oss i. Vi följer hela tiden alla rekommendationer, blir det så att vi måste stänga så stänger vi. De fattar besluten, sedan får man hoppas att det inte blir för långvarigt.

Pär Eriksson, en av delägarna på Restaurang CG i Luleå ser med oro mot vad som kan komma att ske. 

– Det skulle vara katastrof så klart. Det stod nånting om att det inte var säkert att de skulle komma med ersättning, det beror på hur de tänker lösa den frågan. Det är extremt bekymmersamt som det är nu redan. De har ju nästan stängt ner oss fast de inte har stängt ner skulle jag påstå, säger Pär Eriksson.

På ett sätt hade han föredragit en nedstängning.

– Jag har tyckt ganska länge att det nästan hade varit bättre att stänga ner restaurangerna och ersätta oss på det sätt man gjort i vissa andra länder. För så som det är nu, att vi bara får ha öppet till åtta, det är katastrof, säger Pär Eriksson.

Frisörsalonger kan också komma att stängas om smittan skenar i samhället. Daniel Larsson äger Erikssons frisersalong i Luleå. Att få ihop verksamheten med personal, permitteringar, släpande ersättningar och nya rekommendationer som snabbt påverkar kundtillströmningen är inte det lättaste. Och nu kan det rent av bli att salongerna måste stänga helt.

– Det är tufft. Nu pratar de om att stänga ner, de ska vara nya kompensationer och stöd att söka men jag vet inte. Det är mycket frågetecken och oro ju längre det går, säger Daniel Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!