Gymnasieelever planerar fester utanför restriktionerna

Luleås gymnasieelever planerar fester med upp till 70 personer inbjudna. "Det är bättre att avstå nu och istället hoppas på en trevlig student", säger läraren Alf Juhlin.

Festerna uppstår bland annat i samband med att det bara är 50 dagar kvar till studenten.
Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX/Kod 30513
** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv)**

Festerna uppstår bland annat i samband med att det bara är 50 dagar kvar till studenten. Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX/Kod 30513 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv)**

Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Luleå2021-04-22 19:00

Våren är på ingång och snart grönskar det i dalens famn. Det innebär att skolorna i Luleå kommun förbereder sig för skolavslutningar och sommarlov. För många personer är den sista tiden bakom skolbänken bänken högtidlig, inte minst för kommunens sistaårselever i gymnasiet. 

I traditionell mening är det inte ovanligt att studenter firar in den kommande studenten med fest och skratt. Det här året är inget undantag. Lärare på Luleås gymnasieskolor har hört rykten om att vissa studenter planerar för fest. På en del av dessa fester sägs det vara upp till 70 personer inbjudna. 

Nu är både lärare och studenter oroliga för ett eventuellt smittoläge som kan försvåra arbetet kring de sista betygsättande uppgifterna innan studenten.

– Jag förstår att situationen är tråkig för studenterna men det här är inte lösningen. Det är bättre att avstå nu och istället hoppas på en trevlig student, säger Alf Juhlin, lärare och skyddsombud på Kungsfågeln.

Det är inte bara studenterna som väljer att festa som skulle påverkas av en eventuell smittspridning.

– Elever som ligger i riskgrupp, kan komma att missa de sista betygsättande uppgifterna vilket kan påverka framtida val, som att plugga vidare. Samma sak gäller om en lärare skulle insjukna. Det blir svårt att rätta allt i tid, forsätter Alf Juhlin. 

Flera elever har uttryckt sin oro till lärarna och Eva Lindbäck, gymnasiechef för Luleå gymnasieskolas ledningsgrupp, har skickat ut ett meddelande till skolorna och föräldrarna. I meddelande ber Eva Lindbäck eleverna att tänka om och hålla ut.

"Du som planerar att delta på fester utanför din familj. Tänk om och låt bli. Om du går emot reglerna och deltar på fester kan det få allvarliga följder. Du själv, dina kompisar, din familj eller dina lärare kan alla drabbas av Covid-19.", Står det bland annat i utskicket.

Men i slutändan finns det inte så mycket mer som skolan kan göra än att uppmana eleverna att tänka om.

– De flesta av de här studenterna är över 18 år och beslutar därför själva vad de bestämmer sig för att göra. Smittan sprider sig fort om det är ordentlig spridning, det har vi till exempel sett på andra ställen efter sportlovet. Vi hoppas därför på att studenterna som planerar att gå på de här festerna tänker efter och stannar hemma, säger Alf Juhlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!