Gymnasiechefen: "Vet att det är tufft för många"

På måndagen startar skolorna igen och gymnasiet fortsätter distansundervisningen - i första hand fram till 24 januari.

Gymnasiechef Eva Lindbäck vill att vårdnadshavare kontaktar skolan i fall de känner oro.

Gymnasiechef Eva Lindbäck vill att vårdnadshavare kontaktar skolan i fall de känner oro.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2021-01-11 05:00

– Gymnasieskolorna gör ju sitt bästa – det är Folkhälsomyndigheten som beslutar vad som måste göras och kanske skulle det behövas ännu kraftfullare insatser för att minska smittspridningen, säger Bo Eriksson, Lärarförbundet.

Självklart är det ett bekymmer för eleverna med distansundervisningen, menar han.

– Vi vet att det finns elever som far illa. Det är i skolan de har sin trygghet och en del får problem med motivationen. Men om någon hamnar efter är det skolans ansvar att se till att de får den hjälp de behöver.
Även om det drabbar ungdomarnas skolgång, så är det ett offer man måste göra, anser han.

– Folk blir ju hemskt sjuka av det här viruset och det finns de som dör. Så visst, det är offer som görs. Men jag tror att alla vill överleva och det är huvudsaken nu.

Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå, säger att det finns många åtgärder de kan ta till för att hjälpa eleverna.

– Vi följer regeringens rekommendation om att i huvudsak ha fjärrundervisning men vi har ändå möjlighet att låta elever få komma till skolan vid behov. 

Det gäller vid vissa prov, examinationer, praktiska moment, och elever i behov av extra stöd. Gymnasiesärskolan och introduktionsprogrammen har undervisning i skolan.

– Vi är naturligtvis medvetna om att det är jättetufft för många elever och vi måste ha extra fokus på att fånga upp dem och se till att de som verkligen har behov får komma in till skolan. Det gäller att försöka vara så lyhörda som möjligt och vi vill att föräldrar och vårdnadshavare kontaktar oss när de känner oro.

Isoleringen som uppstår när man bara går hemma är inte heller bra.
– Det är något som gäller hela samhället att vi ska klara vår hälsa och vårt välbefinnande trots att vi inte kan träffas som vi mår bra av, och unga är väldigt beroende av sina kompisar.

Anna Nilsson, rektor på Kungsfågeln, berättar att de har erbjudit elever som har behov extra stöd av lärare och specialpedagoger i lärstudion. 

– Det har väl gått hyfsat. Men det var en del av de som blev erbjudna som inte kom och då får vi kalla dem till ett möte och göra en plan utifrån det. Men vi kan inte tvinga dem, vi kan bara rekommendera och erbjuda.

En del elever har svårt med motivationen när de sitter hemma.
– Eleverna vill ju vara i skolan med kompisarna. Men nu har vi det läge vi har och får göra det bästa av situationen. Det gäller att peppa eleverna att hålla ut och stötta varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!