Gymnasiechefen: "Väntat och logiskt"

Regeringen har beslutat att gymnasieskolan från och med måndag ska övergå till fjärr- och distansundervisning. "Det var väntat och logiskt. Det var ingen överraskning", säger gymnasiechef Eva Lindbäck.

 "Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att det här ska bli så bra som möjligt för eleverna", säger gymnasiechef Eva Lindbäck.

"Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att det här ska bli så bra som möjligt för eleverna", säger gymnasiechef Eva Lindbäck.

Foto: Elisabeth Hedman/Arkivbild

Luleå2020-12-03 15:33

Det nya rekommendationerna kommer att gälla fram till den 6 januari.

– Vi tänker att det är välkommet i det läge som är just nu i och med att det är frånvaro hos elever och personal och det är svårt att både bedriva undervisning på distans och på plats, säger skolchefen Maarit Enbuske. 

Inom gymnasieskolan har man sedan en tid tillbaka jobbat med växelvis fjärrundervisning.

– Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att det här ska bli så bra som möjligt för eleverna. De är vana vid fjärrundervisning, säger Eva Lindbäck.         

Det är kort tid hinner ni ställa om? 

– Jo, det gör vi. Så var det även i våras när vi fick beskedet och då var det var betydligt tuffare för då gick vi från full verksamhet i skolan till helt fjärr. Nu har vi övat oss mycket, så det är klart det är snabbt på, men det kommer att gå bra, säger gymnasiechefen.

Finns det risk att kvalitén på undervisning blir lidande?

– Det är egentligen samma risk som i våras. Vad jag nu snabbt hörde var att introduktionsprogrammen ska vara igång och det är de eleverna som har de största behoven och svårast att jobba på distans. Sedan har vi möjligheten att göra som i våras då de elever som hade behov av stöd ändå kunde komma till skolan, säger Maarit Enbuske. 

Kommer detta att leda att till ni senare får sätta in extrainsatser?

– Det behöver vi bedöma sedan när vi ser hur fjärrundervisningen går och vilka delar som vi känner att vi inte kan genomföra. Det kan givetvis innebära anpassning av undervisningen. Det som jag hörde om det var ministern som sa att det viktiga är att ha störst fokus på årskurs tre under våren så att de har möjlighet att färdigställa sin undervisning, säger skolchefen.

När smittspridningen var hög i våras övergick gymnasieskolorna till fjärrundervisning och Luleå kommun har utvärderat hur det gick för eleverna då. 

– Vi kunde konstatera att mycket gått väldigt bra, men att många elever saknade att vara i skolan och när det fick komma tillbaka i höstas så var många väldigt glada att åter vara i skolan. Det är klart att det är tufft för många elever att vara hemma mycket och det finns risk för att man tappar struktur och vi får göra allt för att hjälpa dem att behålla strukturen fast de har lektionerna via fjärr. Vi jobbar hårt med det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!