Den stora bilden är tagen av Ida Barrel i oktober 1943 i hennes fotostudio i centrala Gällivare. Gunnar Eklöf, 21, är hemma på permission och vill stolt föreviga sig själv, klädd i den skräckinjagande uniformen. Han ingår sedan två år tillbaka som frontsoldat i Waffen-SS.
– Vad skulle hon göra när den här Eklöf kom och ville bli fotograferad. Hon gör sedan misstaget att hänga upp bilden i skyltfönstret, som man brukar göra, bland andra bilder, säger Leif Pääjärvi, ansvarig på Gällivare kommuns bildarkiv.
Något som väcker reaktioner.
– Det blev givetvis en hel del diskussioner efter det. Men vad jag har hört så tog hon bort den ganska snabbt.
Gunnar Eklöf flyttar som liten från Ragunda i Jämtland till Malmberget med sina föräldrar och två syskon. Som tonåring blir han medlem i nazistföreningen i Gällivare och väljer sedan att ta värvning för att tillsammans med i vart fall 270 svenskar strida för Adolf Hitler.
En handfull av dem kommer från Norrbotten (se fakta). Denna artläggning presenterades av författaren och journalisten Bosse Schön i boken Svenskarna som stred för Hitler (DN förlag 2000).
Gunnar Eklöf gör karriär i det svenska kompaniet och dekoreras med järnkorset av andra graden. Han är en av de mest hängivna bland svenskarna som strider för Adolf Hitler. Vid ett besök hemma i Malmberget under krigsåren ska han ha skrutit med att han "skjutit judar tills han tröttnade i fingret." Eklöf ska också ha berättat för vänner att han deltagit i razzior mot judar i Polen.
Han blir i förlängningen nazismen i Sverige personifierad och hyllas för sina insatser i rörelsens tidningar.
Efter kriget återvänder Gunnar Eklöf till Malmberget med hustrun hustrun Irene Maria Louise, född Lottner. De har gift sig i ett hårt pressat Berlin den 15 december 1944. Kort efter hemkomsten flyttar paret till Enskede i Stockholm.
I huvudstaden blir Eklöf en nyckelperson i arbetet med att hjälpa nazister att få en fristad, berättar Bosse Schön i boken. Krigsförbrytare förses med pengar och falska pass och smugglas ut från Tyskland, via Danmark och Sverige, bland annat till länder i Sydamerika.
Gunnar Eklöf avlider den 31 mars 1991 Mariefred, 69 år gammal.
För de övriga från Norrbotten som inryms i Schöns kartläggning blir tillvaron i nazismens tjänst kort (se fakta).
Under andra världskriget stupar 50 svenska SS-soldater.