Gunnar från Malmberget stred för Hitler

På dagen 70 år efter Nazitysklands fall kan Kuriren berätta vilka män från länet som stred för Adolf Hitler. En kartläggning av författaren Bosse Schön.

Krigsslutet. Ryska och ameriskanska soldater möts vid Torgau söder om Berlin, då andra världskrigets är i sitt slutskede.

Krigsslutet. Ryska och ameriskanska soldater möts vid Torgau söder om Berlin, då andra världskrigets är i sitt slutskede.

Foto:

Luleå2015-05-08 07:00

Den stora bilden är tagen av Ida Barrel i oktober 1943 i hennes fotostudio i centrala Gällivare. Gunnar Eklöf, 21, är hemma på permission och vill stolt föreviga sig själv, klädd i den skräckinjagande uniformen. Han ingår sedan två år tillbaka som frontsoldat i Waffen-SS.

– Vad skulle hon göra när den här Eklöf kom och ville bli fotograferad. Hon gör sedan misstaget att hänga upp bilden i skyltfönstret, som man brukar göra, bland andra bilder, säger Leif Pääjärvi, ansvarig på Gällivare kommuns bildarkiv.

Något som väcker reaktioner.

– Det blev givetvis en hel del diskussioner efter det. Men vad jag har hört så tog hon bort den ganska snabbt.

Gunnar Eklöf flyttar som liten från Ragunda i Jämtland till Malmberget med sina föräldrar och två syskon. Som tonåring blir han medlem i nazistföreningen i Gällivare och väljer sedan att ta värvning för att tillsammans med i vart fall 270 svenskar strida för Adolf Hitler.

En handfull av dem kommer från Norrbotten (se fakta). Denna artläggning presenterades av författaren och journalisten Bosse Schön i boken Svenskarna som stred för Hitler (DN förlag 2000).

Gunnar Eklöf gör karriär i det svenska kompaniet och dekoreras med järnkorset av andra graden. Han är en av de mest hängivna bland svenskarna som strider för Adolf Hitler. Vid ett besök hemma i Malmberget under krigsåren ska han ha skrutit med att han "skjutit judar tills han tröttnade i fingret." Eklöf ska också ha berättat för vänner att han deltagit i razzior mot judar i Polen.

Han blir i förlängningen nazismen i Sverige personifierad och hyllas för sina insatser i rörelsens tidningar.

Efter kriget återvänder Gunnar Eklöf till Malmberget med hustrun hustrun Irene Maria Louise, född Lottner. De har gift sig i ett hårt pressat Berlin den 15 december 1944. Kort efter hemkomsten flyttar paret till Enskede i Stockholm.

I huvudstaden blir Eklöf en nyckelperson i arbetet med att hjälpa nazister att få en fristad, berättar Bosse Schön i boken. Krigsförbrytare förses med pengar och falska pass och smugglas ut från Tyskland, via Danmark och Sverige, bland annat till länder i Sydamerika.

Gunnar Eklöf avlider den 31 mars 1991 Mariefred, 69 år gammal.

För de övriga från Norrbotten som inryms i Schöns kartläggning blir tillvaron i nazismens tjänst kort (se fakta).

Under andra världskriget stupar 50 svenska SS-soldater.

Andra nazisoldater från länet

Valter Nilsson, 21, Luleå.

Stupar den 25 januari 1944 när han kommer i vägen för en granat. Identifieras senare med hjälp av en metallflisa från revolverkolven där licensnumret finns instansat.

Karl-Olof Holm, 22, Svappavaara.

Arkebuseras hösten 1944 efter att han försökt desertera under de blodiga reträttstriderna i Lettland.

Patrik Mineur, 23, Överkalix.

Stupar den 13 oktober 1944 norr om Warszawa i striderna efter de stora upproret i den polska huvudstaden.

Källa: Svenskarna som stred för Hitler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om