Guld igen för Olivia

18-åriga Olivia Jonsson från Luleå gjorde det igen. I helgen tog hon sitt andra raka SM-guld för blivande frisörer.

GULDTJEJEN. Olivia Jonsson från Luleå vann för andra året i rad skol-SM för blivande frisörer.

GULDTJEJEN. Olivia Jonsson från Luleå vann för andra året i rad skol-SM för blivande frisörer.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-04-08 15:13

Om några månader tar Olivia Jonsson studenten, men hon behöver inte invänta sina betyg från frisörprogrammet vid Luleå gymnasieskola för att få veta om hon håller måttet.

För Olivia räcker det med att kolla in hennes medaljer. Under sin gymnasietid har hon varje år lyckats kvalificera sig till final i skol-SM. Hennes facit är minst sagt imponerande. Döm själva:

2012: Brons i klassen för årskurs 1.

2013: Guld i klassen för årskurs 2.

2014: Guld i klassen för årskurs 3.

Även i år var hon ensam från Norrland i finalen som avgjordes i tre delmoment; creative (föningsteknik), en herrklippning samt en brudhåruppsättning.

Drömmer om VM-guld

Bakom framgången ligger otaliga träningstimmar i bland annat hennes mammas frisörssalong, Annelis Hårdesign.

– Man måste för att bli riktigt bra. Trots att jag går i skolan hela dagarna brukar jag träna på dockor både morgon och kväll. Vissa kvällar kommer jag inte hem förrän vid 23-tiden, berättar Olivia Jonsson.

Siktet är högt ställt. Luleåtjejen drömmer om att ta sig in i frisörlandslaget. Redan nu ingår hon i en träningsgrupp som drillas av landslagstränarna i Linköping.

– Min dröm är att en gång bli världsmästare! Det blir förstås svårt att nå dit, men det är inte omöjligt. Jag siktar på att ta det steg för steg. Först handlar det om att göra bra ifrån sig på nästa års junior-SM.

Har vi bra frisörer i Sverige?

– Sverige ligger topp-tre i världen. Jag vet att det svenska landslaget siktar på att vinna VM-guld i år.

Det fanns ytterligare en tävlande från Norrbotten på helgens SM-tävlingar i Göteborg. Petra Appelqvist från Luleå slutade på en tolfte plats i årskurs 1.

Skol-SM för frisörer

De svenska mästerskapen för frisörelever arrangeras varje år av Frisörföretagarna i samarbete med bland annat Hair Sweden och Svenska frisörlärarförbundet. Finalisterna har kvalificerat sig via regionala deltävlingar och tävlar årskursvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om