Gula västar som ska rädda liv

Gula västar ska rädda liv i Gammelstad.
Nu delas 100 västar ut till eleverna i Kyrkbyns skola.
- Elever och föräldrar är oroliga över trafiken i byn, säger Putte Rutfors som står bakom gåvan.

LULEÅ2006-06-02 06:00
Skolgården vid Kyrkbyns skola myllrar av neongula barn och vuxna. Västarna de har på sig är en gåva från Putte Rutfors, som själv har en son på skolan. Han kämpar för att trafikmiljön i Kyrkbyn ska blir säkrare, speciellt för barnen.
- Jag har i flera år upplevt att trafiken i byn blivit tätare, och att få trafikanter håller hastighetsbegränsningen. Jag fick idén till västarna medan jag arbetade för att begränsa trafiken i byn. Alla barn på skolan ska få en, dessutom har vi tillverkat extra västar som vi ska sälja till förmån för skolan, säger han.
På barnens rygg sitter ett 30-märke, precis som det som sitter vid infarten till byn.

Håller inte 30-gränsen
- Det har varit 30-zon inne i Kyrkbyn i flera år nu, men det är många som inte håller det, säger Putte Rutfors. Västarna gör att barnen syns bättre i trafiken, men de fungerar också som påminnelse till bilisterna om hastighetsbegränsningen.
Christina Rautio och Caroline Ohlsson går i fjärde klass på Kyrkbyns skola. De går och cyklar till skolan och båda tycker att det är många bilar som kör för fort inne i byn.
- Jag bor vid stora vägen uppe vid kyrkan, berättar Caroline Ohlsson. Där körde de jättefort förut, så man var tvungen att sätta ut blomlådor på vägen för att bilarna skulle sakta ner.

Få övergångsställen
Är ni oroliga över trafiken?
- Jo, jag är orolig ibland när jag går till skolan, berättar Christina Rautio. Det är många bilar som kör fort och det finns inte så många övergångsställen.
- Jag tycker att det är en bra idé med västarna, säger Caroline. Det är bra att man syns i trafiken, särskilt på vintern när det är mörkt.
Att någon i skolan ska tycka att det är töntigt med västarna tror tjejerna inte.
- Man ska inte ha den för att det är coolt, utan man har den ju för att vara trygg, säger Christina.
Västarna är en del i en större kampanj som Putte Rutfors arbetar med. Dekaler ska delas ut och säljas, och lokaltrafiken har ställt upp med reklamtavlor på bakänden av bussarna.

Plan för Kyrkbyn
- Jag tog kontakt med tekniska kontoret på kommunen, för att höra om det gick att förbättra trafiksituationen, berättar han. Där hade man redan utarbetat en plan för Kyrkbyn, som bland annat innefattade att bygga trafikgupp och övergångsställen.
Tillsammans med tekniska kontoret och Världsarvet i Gammelstad, som samordnar arbetet med att bevara den unika kyrkbyn, har han nu utarbetat en plan för hur man ska kunna få ner hastigheten i byn.
- Jag vill ha gator som det är omöjligt att köra för fort på, sammanfattar Putte Rutfors arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om