1912 slogs portarna upp i SJ:s lokverkstad i Notviken. I lördags slogs de upp igen. För allmänheten, hundra år senare. Och av besökarna att döma är det ett kärt födelsedagsbarn i många avseenden.
Stig Selberg började arbeta här 1965 efter att ha jobbat som bilmekaniker.
I början funderade han på om han skulle söka sig tillbaka till sitt tidigare yrke eller inte. Men arbetskamraterna avrådde honom från det.
- "Gubbarna" sade att jag skulle få det bra här och att här fanns framtiden. Att jag kunde gå i pension redan vid 60 år eftersom ett speciellt avtal gällde för oss, säger han.
Gjort allt
Och så blev det. Stig Selberg blev kvar tills sin pensionering för två år sedan och har hunnit med att göra allt vid verkstaden.
- Jag har hunnit göra allt från att gjuta hjul direkt på vagnarna som kom in, till att jobba som sadelmakare, vilket innebar att jag gjorde om klädseln på personvagnarna som renoverades, berättar han.
Vilket jobb var mest ansträngande?
- Renoveringen av malmloken var ett riktigt "skitgöra". Det var tufft men å andra sidan kändes det underbart varje gång ett lok rullade ut från verkstaden, rent och fungerande, säger Stig Selberg.
Malmlok byggt på 60-talet
I dag är lokstallarna i Notviken bland de äldsta av de lokverkstäder som fortfarande är i drift i landet.
Notviksverkstaden drivs i dag av Euromaint. Några av de största kunderna är LKAB och SJ.
Dagen till ära finns ett av de gamla malmloken, byggda på 1960-talet, uppställt. En bit därifrån kan besökarna titta på ett lok som ska bli "världens modernaste terminallok".
- Vi bygger om fyra av LKAB:s lok helt och hållet. Allt utom underredet är nytt, som drivlina och en helt ny dieselmotor som har högtrycksinsprutning, säger Daniel Eriksson, som är verkstadschef på Euromaint, Notviken.
- Effekten blir bättre men samtidigt minskas energiförbrukningen med upp till 25 procent jämfört med de gamla motorerna. Utsläppen minskar med hela 70 procent, säger Christoph Domay, projektledare vid LKAB.
På Kurirens fråga om något på insidan av byggnaderna finns kvar efter 100 år visar pensionären Stig Selberg oss en bit golv längst in i lokverkstaden.
- Här kan man se en liten del av ursprungsgolvet. Det kallas för kubbgolv och fanns i nästan hela lokalen förr. Det är ekbitar som man fogat samman till en yta, ett golv. Nu är de hundra år gamla, säger han.