Gruvjätte tror på gruvsatsningar i länet

Den kanadensiska gruvjätten Northland Resources Incorporated tror stenhårt på Sverige och Finland när det gäller brytning av malm.
Totalt handlar det om investeringar på 900 miljoner euro (8,2 miljarder) i de båda länderna, om fynden håller vad de lovar.
- Gruvan i Pajala kan börja byggas 2009 eller 2010, säger Arden "Buck" Morrow, VD för företaget.

LULEÅ2007-05-29 06:00
På måndagen besökte han Luleå och Norrbottens handelskammares årsmöte. Det handlar om en person som kan komma att bli oerhört viktig för Pajala kommun och hela norra Tornedalens framtid.
Han heter Arden Morrow men vill helst bli kallad Buck och är VD för det kanadensiska gruvföretaget Northland Resources.
Företaget har precis avslutat provbrytningen vid Sahavaara utanför Kaunisvaara i Pajala kommun och om de ekonomiska kalkylerna håller kan det mycket väl bli frågan om en gruva i kommunen.
Northland undersöker också om malmfynd i finska Kolari är brytvärda. Arbetet i Finland ligger ungefär ett år efter det svenska.

Högvinst
I så fall handlar det i en första fas om att anställa cirka 750 människor i både Sverige och Finland och totalt kan gruvor på båda orterna i de två länderna generera 1.500 nya arbetstillfällen.
Om man tänker sig att hälften av den här jobben hamnade i Sverige så vore det här förstås rena rama högvinsten för en hårt drabbad kommun som Pajala.
I Pajala har Nortland brutit 2.000 ton malm och 200 av dessa har skickats till Kanada för tester. Malmen innehåller cirka 43 procent järn och cirka 0,08 procent koppar.
Företaget kommer nu att dra igång flera stora studier för att se om det är ekonomiskt intressant att bryta malm i Pajala kommun. Man tittar också på miljö- och teknikfrågor runt en eventuell brytning.
- En förstudie ska vara klar 2008, berättar Arden Morrow.
Nortland föreställer sig att investera i gruvor och anrikningsverk i både Finland och Sverige men det är inte säkert att båda länderna får pelletsverk.
- Finland ligger bättre till när det gäller infrastrukturen. Det gäller att få ned malmen till havet så att vi kan skeppa den till våra kunder, menar Morrow.
Han berättar att det finns 20 masugnar inom en radie av 200 mil från Bottenviken och att det just nu råder underskott på järnmalm i Europa. I dag importeras malm från Brasilien men det blir förstås billigare med svensk eller finsk råvara för stålverken,

Har potential
Northlands VD är säker på att företaget kommer att expandera i Sverige och Finland. Han menar att båda länderna har potential när det gäller framtida gruvbrytning.
- Vi kommer att genomföra provbrytning på flera platser under 2008.
Totalt har företaget prospekteringsrättigheter på 51.000 hektar mark i Sverige och det lär finnas flera intressanta fyndigheter som kan vara brytbara.
Morrow besökte själv Sverige för första gången för tre år sedan.
- Det var vår styrelseordförande som ringde och bad mig åka till Västerbotten och undersöka en guldfyndighet i Barsele. Jag tillbringade två veckor i Sverige och upptäckte att möjligheterna till gruvbrytning var goda både i Västerbotten och i resten av Sverige.
Ännu har någon brytning inte inletts i Västerbotten men Morrow tror stenhårt att så kommer att ske i framtiden.
Det kanadensiska företaget är mycket nöjda med det goda samarbetet med svenska myndigheter och den lättillgängliga informationen, till exempel den geologiska.
Northlands VD berättar att det inte alls är lika lätt att få tag i de här uppgifterna i Nordamerika eller i Mexiko, exempelvis. Där är myndigheterna betydligt mer hemlighetsfulla och protektionistiska när det gäller naturtillgångarna.
På sätt och vi har det varit som att komma till ett dukat bord för Northland och det förvånade Morrow och de andra i ledningen.
- Det var som att upptäcka en källa, säger han.

Enkel etablering
Morrow menar att de kulturella likheterna mellan Sverige och Kanada gör företagets etablering enkel.
- Dessutom är det här en säker och stabil region och vi har inte upptäckt någon korruption, till skillnad från situationen på andra håll i världen, säger han.
Arden Morrow planerar att återvända till Sverige och Norrbotten redan i juli och då tar han med sig frun och yngsta sonen.
- Då måste du komma och hälsa på i Pajala så kan vi åka ut och fiska och plocka hjortron, säger kommunalrådet Bengt Niska när de träffas på ett hotell i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!