Gruvföretaget som jagar jämlikhet

På Itasca är könsfördelningen jämnare än i många andra företag i samma bransch. Det är resultatet av en uttalad strategi – som börjar redan i kontakten med studenterna som läser bergmekanik.

Såhär ska det se ut – en jämn fördelning av kvinnliga och manliga bergsingenjörer. Det är målet för konsultföretaget Itasca som har en uttalad strategi för att nå dit. Linda Jonsson, Fredrik Perman, Catrin Edelbro och Joel Andersson är några av de anställda.

Såhär ska det se ut – en jämn fördelning av kvinnliga och manliga bergsingenjörer. Det är målet för konsultföretaget Itasca som har en uttalad strategi för att nå dit. Linda Jonsson, Fredrik Perman, Catrin Edelbro och Joel Andersson är några av de anställda.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Luleå2019-03-08 15:24

Badhus, gruvor, tunnlar – det som är byggt i berget måste vara byggt på ett säkert sätt. Ingenjörerna på konsultföretaget Itasca gör avancerade beräkningar av bergets bärförmåga innan borren sätts i berget.

Precis som inom många ingenjörsdiscipliner har bergmekaniken traditionellt varit mycket mansdominerad. Men i Luleå har en vändning skett och Itasca har en del i det arbetet.

– Branschen har dominerats av äldre män. Det vill vi ändra på. I Itascas strategiska plan finns ett uttalat mål om jämställdhet och med ett målmedvetet arbete har vi under de senaste åren legat på mellan 30 och 50 procent kvinnliga anställda, säger företagets vd Jonny Sjöberg och slår fast att företaget nått så långt för att de har bestämt sig för att bryta mönstret.

Förändringsarbetet börjar redan under utbildningen och i kontakten med studenterna. Catrin Edelbro, som är en av Itascas ingenjörer, jobbade tidigare som huvudansvarig för Luleå tekniska universitets utbildningar inom samhällsbyggnad och naturresurser. Hon har utbildat många av de som jobbar med bergteknik och bergmekanik i Sverige idag.

– I och med att jag höll i de grundläggande kurserna så hade studenterna från första början en kvinnlig förebild. Dessutom strävade vi efter att bjuda in lika många kvinnliga som manliga gästföreläsare. Det är viktigt att synliggöra de kvinnor som finns i branschen, säger Catrin Edelbro och berättar att resultatet blivit att det är ungefär lika många kvinnor som män som väljer att läsa till ingenjörer med inriktningen jord och berg vid LTU.

Här ligger LTU i framkant. Catrin Edelbro berättar att hon nyligen föreläste för studenter inom jord och berg vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och där var hon den första kvinnliga föreläsaren för de studenterna.

– När vi fick inbjudan att föreläsa på KTH gjordes också ett aktivt val att skicka mig, istället för någon av männen, säger hon och berättar att sådana medvetna val är viktiga i förändringsarbetet.

I kontakten med studenter och presumtiva anställda ser Itasca alltid till att ha med representanter av båda könen.

– Det handlar också om hur vi marknadsför oss gentemot studenterna, att vi kan presentera vår verksamhet på ett attraktivt sätt, säger Catrin Edelbro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om