Gruvan är flaskhalsen
LKAB får inte fram tillräckligt mycket råmalm. Därför har man varit tvungen att stoppa produktionen i det äldsta kulsinterverket KK2 i Kiruna.
I dag ska man ta ställning till om KK2 kan köras i gång igen på onsdag. - Då ska vi göra en bedömning hur läget ser ut, säger Jan-Ivan Johansson.Gruvan utgör nu flaskhalsen i produktionen, LKAB har större kapacitet att tillverka och skeppa ut pellets än den järnmalm man kan bryta i Kiruna.Kortare sommarstopp
Redan före sommaruppehållet märktes att kundernas efterfrågan återigen började öka. Därför tog man beslutet att köra KK4 tre veckor längre än vad man först planerat. Det blev bara fem veckors stillestånd under sommaren. Nu står båtarna i kö för att hämta pellets i Narvik beskriver Jan-Ivan Johansson situationen. - Det har verkligen vänt på en femöring, säger Jan-Ivan Johansson. För att få fram tillräckligt med järnmalm till kulsinterverken nyttjar LKAB nu den malm som finns upplagd på gråbergstipparna. De bästa gråbergstipparna från dagbrottstiden innehåller så pass mycket järnmalm som 30-40 procent. När de lades upp kunde man bara ta vara på styckemalm men med moderna metoder har de blivit intressanta. - Vi har undersökt med olika metoderna var vi har de bästa halterna av järnmalm. Malmen i gråbergstipparna räcker i bästa fall under vårvintern. LKAB hoppas få klartecken att ta Gruvberget i Svappavaara drift. Den höga efterfrågan hos kunderna gör att LKAB också har börjat undersöka möjligheterna att ta Leväniemi-gruvan i drift igen. Det projektet har dock betydligt längre startsträcka eftersom vattnet måste pumpas bort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!