Gruv-vd om Kallak: "Oacceptabelt"

Kurt Budge, vd för Beowulf mining, rasar över myndigheternas hantering av Kallak.
Mest kritik får länsstyrelsen som, enligt honom, vägrar ta kontakt med gruvbolaget.
– Förseningarna är oacceptabla. Åtta månader har gått helt förlorade, säger Kurt Budge.

FRUSTRATION. Kurt Budge, vd för Beowulf mining, är mycket besviken på länsstyrelsens agerande gällande Kallak. "Trögheten i tillståndsprocessen är helt oacceptabel", skriver han till aktieägarna.

FRUSTRATION. Kurt Budge, vd för Beowulf mining, är mycket besviken på länsstyrelsens agerande gällande Kallak. "Trögheten i tillståndsprocessen är helt oacceptabel", skriver han till aktieägarna.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2017-06-20 10:23

Frustrationen växer hos Beowulf mining, med dotterbolaget Jokkmokk iron mines, sedan beskedet att länsstyrelsen inte tänker ta ytterligare ställning gällande gruvbolagets ansökan om att starta en gruva i Kallak.

Läs mer: Länsstyrelsen vägrar ta ställning

Läs mer: Landshövdingen: "De sviker sitt uppdrag"

I ett öppet brev till alla aktieägare och andra intressenter, daterat den 19 juni, beskriver den verkställande direktören Kurt Budge det låsta läget närmare.

Kurt Budge är mycket kritisk till den utdragna tillståndsprocessen och menar att Beowulf mining tillräckligt har utrett vilka miljökonsekvenser gruvbrytningen kan få för världsarvet Laponia.

Trots det beslutade länstyrelsen att ytterligare information ändå krävs, vilket förmedlades i ett svar till gruvbolaget den 16 juni.

– Men de säger inte vilken information det handlar om, skriver Kurt Budge i sitt uttalande och hävdar att länstyrelsen helt har struntat i att närmare kommentera och ge feedback apropå bolagets utredning.

Även Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket efterlyste en mer detaljerad miljökonsekvensanalys gällande Laponia, något som gruvbolaget också genomförde och lämnade in i slutet av april.

Bolagets analys baserades på tidigare dokument – miljökonsekvensbeskrivningen, rennäringsanalysen med mera – och enligt den ska gruvan inte medföra att de kulturbaserade kriterierna påverkas på ett betydande sätt.

Påverkan på berörda samebyar beskrevs som "måttlig" och gällande naturvärdesbaserade kriterier konstaterades ingen påverkan alls.

Läs mer: "Kallakgruvan påverkar inte Laponia"

Även då blev svaret att "ytterligare information krävs" och därför är Kurt Budge lika besviken på RAÄ och NV..

– Myndigheterna har bara antytt att bolaget måste komma med mer detaljer.

Följden, enligt gruvbolags-vd:n, är att en massa dyrbar tid går till spillo.

– De kontinuerliga förseningarna och trögheten i tillståndsprocessen är helt oacceptabla. Åtta månader har gått helt förlorade, skriver Kurt Budge.

Enligt Kurt Budge är det tydligt utrett att Kallakgruvan – "en tusendel" av Laponias storlek och dessutom 34 kilometer från dess gräns – inte påverkar världsarvet.

Han besökte också Jokkmokk och Luleå förra veckan för möten med flera politiker.

– Då fick jag höra hur mycket politikerna stödjer projektet och ser vilka positiva effekter gruvan skulle ha på Jokkmokk, Luleå och Norrbotten, samtidigt som de också beklagar hur tillståndsprocessen har fallerat.

Trots det låsta läget avslutas uttalandet till aktieägarna och övriga intressenterna med ett segervisst konstaterade.

– Vår ansökan har tillmötesgått alla krav och vi borde få bearbetningstillståndet utan fortsatta förseningar, skriver Kurt Budge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om