Grusad skådning av Kvadrantiderna

Somliga önskar sig något då de ser en stjärna falla. Andra önskar sig stjärnfall. I dag är kulmen på några dagars intensivt rymdskådespel.

GRANNEN. För den astronomuiskt intresserade är rymden ett smörgåsbord. Här Andromedagalaxen som är vår närmaste granngalax. En spiralgalax som ligger 2,5 miljoner ljusår ifrån oss och är uppemot två gånger så stor som vår egen Vintergata.

GRANNEN. För den astronomuiskt intresserade är rymden ett smörgåsbord. Här Andromedagalaxen som är vår närmaste granngalax. En spiralgalax som ligger 2,5 miljoner ljusår ifrån oss och är uppemot två gånger så stor som vår egen Vintergata.

Foto: Ult Jonsson JUO AB

Luleå2014-01-03 20:12

Jorden passerar i januari genom de så kallade Kvadrantiderna, ett rymdgrus som när det bromsas upp av jordens atmosfär lyser upp och kan ses med blotta ögat.

En av dom som hade bespetsat sig på det årliga januariskådespelet är amatörastronomen Ulf Jonsson från Luleå. Tyvärr så fick både han och alla andra intresserade konstatera att det mulna vädret satte stopp för det.

– Ja tyvärr men det kommer flera tillfällen. Såna här meteorsvärmar kan man uppleva en handfull gånger per år, vi kan se dem under höst och vinter, till exempel Perseiderna och Draconiderna säger Ulf Jonsson. Svärmarna är uppkallade efter de stjärnbilder de ser ut att komma ifrån.

Ulf Jonsson minns ett tillfälle i oktober i förrfjol då han fick se ett mäktigt stjärnfall tillsammans med sin astromintresserade far John då 90 år.

– Vi satt i en badtunna ute på gården och under en timme så såg vi Draconidernas stjärnfall, ett i minuten, berättar Ulf Jonsson. Fjolårets Draconidsvärm missade han på grund av molnigt väder.

För dig som inte likt Ulf Jonsson är väl hemma på sin stjärnhimmel så har han ett bra tips.

– Du kanske vet hur stjärnbilden Karlavagnen ser ut. Titta mot norr och till vänster om den, där kan du se de här stjärnfallen. Du ser dem med blotta ögat, ingen kikare behövs för meteorerna lyser upp väldigt hastigt och ses kanske som längst en sekund. Längre ljussekvenser är förmodligen satteliter.

Förutom vackert rymdgrus som brinner upp så finns det annat intressant att skåda på himlavalvet tycker Ulf Jonsson:

– Jo till exempel planeten Jupiters uppgång i söder vid midnatt, det är fint. Med en bra handkikare kan du då dessutom se dess fyra Galileiska månar säger Ulf och tipsar även om Saturnus med sina ringar.

Liten rymdskola

Meteorider är sten och rymdgrus som svävar omkring ute i rymden. När jorden passerar rymdgruset kommer stoffet in i jordatmosfären börjar glöda, och kan ses med blotta ögat från jorden och kallas då meteorer. Det är det vi kallar stjärnfall. Om någon större bit lyckas ta sig ned till jordytan så kallas det för en meteorit.

Hade det varit klart väder i Luleå i kväll hade stjärnfallet kunnat ses som bäst från klockan 20.30 och framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om