Grundläggande arbete

Kuriren fortsätter i dag serien om Kulturhusets tillblivelse. Vår bevakning kommer att sträcka sig fram till invigningen i december 2006 med allt från grundläggning till taklagsfest och installation av elektroniken. Nu har spontningen påbörjats och inom kort inleder Skanska gjutningen av fundamentet för byggkranen. I samband med alla artiklar publicerar vi en översiktsbild där ni läsare kan se hur långt bygget fortskridit.
Thomas Nilsson baxar en tio meter lång järnspont på plats.
Arbetskamraten Leif Wollström passar in balken i spåret till balken bredvid. Så vibrerar och pressar Thomas Nilsson ner sponten i jorden med sin maskin.
Grundläggningen på Kulturhustomten är i full gång.

LULEÅ2005-05-04 06:30
Det händer mycket på Kulturhustomten i dessa dagar.<br>Gropen blir allt större och maskinerna mullrar på. Kön av truckar väntar på att få rulla in på det avspärrade området. En grävmaskin med skopa som säkert skulle rymma en VW Bubbla äter sig in i sanden och lyfter lasten till truckflaken.<br>Vädret är regnigt och byggområdet delvis lerigt.<br>En djup grop har grävts i mitten på området. Där ska fundamentet till byggkranen gjutas. Några av platschefen Bo Larssons mannar sätter upp gjutformarna sex?sju meter under markplanet.<br>&nbsp;? Kranfundamentet kommer att ligga under golvet på bottennivån, upplyser Bo Larsson. Just nu grundvattensänker vi området runt kranfundamentet med pump och sänkbrunnar.<br>Vattnet går till en sandavskiljare innan det förs till dagvattensystemet.<br>Mer påtagligt och synligt är arbetet med sponten. Denna består av tio meter långa järnbalkar som pressas och vibreras ner med spontmaskinen.<br>Balkarna har spår och uttag som gör att de kan ?kopplas? ihop för att bilda en järnbarriär några meter utanför den blivande grunden.<br>Sponten ska hålla jordmassorna utanför barriären i schack när schaktningen där innanför påbörjas på riktigt. På så sätt slipper man göra omfattande slänter mot omgivningen, slänter som skulle ta stor plats.<br>Spontens andra syfte är att förhindra att omgivande grundvatten tränger in i gropen. Åtminstone rent teoretiskt skulle vatten från Norra hamnviken kunna leta sig fram till gropen och vattenfylla den helt.<br>&nbsp;? Då skulle vi kunna få put-and-take fiske i centrala Luleå, skojar fiskeintresserade fotograf Andreas Wälitalo.<br>Försenad spontning<br>Sponten är inte helt vattentät. Sänkbrunnar mellan sponten och blivande källarväggen ska ta upp det lilla som kommer in.<br>Spontningen skulle ta tolv dagar, men är försenad. Stenar har gjort att man varit tvungen att gräva ut på vissa ställen där sponten ska ner.<br>&nbsp;? Vi slår 30 meter per dag när det går bra, förklarar Bo Larsson.<br>Spontgänget från Skanska Grundläggning jobbar på med balkarna mot Smedjegatan.<br>&nbsp;? Det är jag som är spontmästare, meddelar Leif Wollström, Timrå, med glimten i ögat medan spontmaskinisten Thomas Nilsson från Lima i Dalarna manövrerar spontmaskinen.<br>Hans Sennebogenmaskin har samma funktion som en pålkran, ni vet sådana där som tämligen ljudligt dammar ner pålar eller spont i marken. Sennebogen trycker och vibrerar i stället ner stålsponten i marken.<br>&nbsp;? Svårt jobb? Nej, det tycker jag inte, säger Thomas Nilsson.<br>De jobbar över hela Sverige och kommer senast från Stockholm. Spontarna bor på Kronan i Luleå.<br>&nbsp;? Det är kallt här uppe, summerar Thomas Nilsson vistelsen hittills i Luleå. Luleå ligger litet efter med våren.<br>Spontteamets medlemmar är väl inarbetade med varandra.<br>&nbsp;? Till slut behöver han nästan inte ens peka, utan man vet vad han menar, säger Thomas Nilsson och nickar mot kollegan Wollström vid sponten.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om