Det är förmiddag i Luleå och vinterkylan har tagit ett grepp om befolkningen den här dagen i januari.
Inne i rättscentrum, där Luleå tingsrätt inryms, ska en häktningsförhandling starta inom några minuter.
En 30-årig man har begärts häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Vid ett tillslag på bostadsområdet Tuna har drygt ett halvt kilo amfetamin påträffats av polisen.
30-åringen, som sedan tidigare är dömd för mindre allvarlig brottslighet, ingår i Hells Angels organisation.
På plats under förhandlingen finns en handfull män som till vardags rör sig i grovt kriminella kretsar. Flera av dem ingår precis som den misstänkte 30-åringen i den beryktade organisationens stödtrupper, och benämns som hangarounds eller prospects.
De övriga betraktas av polisen som supporters till organisationen.
En 37-årig man hinner aldrig in i domstolens lokaler innan civilklädda poliser plockar med honom. Han är fullvärdig medlem och är tungt kriminellt belastad.
Den här vinterdagen riktas misstankar mot honom om att vara påverkad av narkotika. Kort efter gripandet avskrivs målet.
Den granskningen visar också att det bland de anställda i företaget finns en historia av beställningsmord och annan grov brottslighet.
Enligt uppgift finns det även misstankar mot en i undergruppen, en 27-årig man, om rena dödshot mot en person – i Hells Angels namn.
Det här är uppgifter som kammaråklagare Erika Westerstrand inte vill kommentera.
Sedan oktober 2020 riktas också misstankar om penningtvättsbrott mot en av männen som finns på plats under häktningsförhandlingen. Mannen, som är i 30-årsåldern, ingår inte i Hells Angels organisation men han rör sig i kretsarna runt gänget.
Upprinnelsen till den utredningen är en polisinsats på kvällen den 19 oktober. Mannen stoppas bakom ratten i en bil av polisen efter att misstankar har uppstått att han framför sitt fordon påverkad.
En husrannsakan genomförs i syfte att eftersöka narkotika, men bara mindre mängder påträffas.
Men i ett kassaskåp finner poliserna 108 000 kronor i kontanter.
Mannen hävdar att det är pengar som han sparat under många år. Men redan den initiala polisutredningen talar ett annat språk. Att pengarna härrör sig från omfattande handel med narkotikaklassade läkemedel.
En rad textmeddelanden, skickade med hjälp av krypterade meddelanden i appen Wickr, visar på en omfattande handel med läkemedlet Tramadol.
”Hur många tänkte du mannen? 400 per karta bror”, är ett av dessa meddelanden som påträffas i en telefon som mannen bär på sig.
Bara för att följas av ännu ett.
”Ska du ha nånting på fredag när det är löning mannen.”
Även bilder av de narkotikaklassade tabletterna påträffas i telefonen.
– Jag gör gällande att de här kontanterna härrör sig från brottslig verksamhet och det innefattar narkotikabrott, säger Elin Björkén, assistentåklagare som leder utredningen.
Den misstänkte mannen förnekar brott och ett åtal om narkotikabrott har inte varit aktuellt, uppger Björkén.
Rättegången hålls i augusti.
När det gäller det grova narkotikabrottet pågår utredningen i oförminskad styrka, uppger kammaråklagare Rickard Finnberg.
Det som återstår är redovisning av analyser av narkotikan från Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping.