–Vi måste vara beredda att tänka i nya banor, säger Norrbottens och Västerbottens Hushållningssällskaps tillträdande VD, Mikael Kivijärvi. Och i de nya banorna som han själv tänker i hör att se på de gröna näringarna utifrån helt nya perspektiv. Mera rationella så att de passar unga människors krav.
– Jag tror vi har en gammal romantisk bild av odlandet, det där man gör långt ute på landsbygden, säger han och målar upp en spännande bild av hur urban odling i kommersiell form kan komma att se ut.
– Kanske vi får se växthus vid koksverket. Tänk så mycket spillvärme som inte används. Sådan finns det gott om hos våra tunga industrier i Norrbotten och Västerbotten. Han tar Facebook som ett hypotetiskt exempel. Samexistens mellan industri och odling i stadsrummet kan locka den nya odlargenerationen som vill ha nära mellan jobb och stadens puls och möjligheter. Och det här är inte någon utopi.
– Nej nere i Helsingborg finns ett exempel med företaget Felix.
Att en karriär inom de gröna näringarna kanske inte ter sig så "superkul" för ungdomar just nu förstår Mikael Kivijärvi.Det är kävt för mjölkbönder och konkurrensen
– De tänker naturligtvis rationellt. Det är svårt att låna i bank och kunderna måste vara beredda att betala lite extra för produkterna.
Nya former för hur man bygger affärsrelationer och utvecklar sina produkter är också spännande framtidsfrågor som Hushållningssällskapet grunnar på.
– Istället för att du står där med dina ton med broccoli och undrar vem som ska köpa det kunde man skapa kontrakt mellan beställare och odlare så att man alltid vet vad man arbetar mot. Ha en helhetsbild från frö till försäljning. Och även ta vara på våra invandrares kunskaper och nyheter de för med sig.
– Sen kan vi bli bättre på att lyfta fram vår särart häruppe. En morot som vuxit i våra ljusa svala nätter smakar sötare än den holländska, säger Mikael Kivijärvi. Han säger att det handlar om ett slags storytelling som måste till. Att såna konkurrensfördelar börjar marknadsföra sig själv.
– Norrmejerier är bra på det med sin Västerbottensost och löjrommen är ett annat exempel.
Den ungdom som vill satsa på ett grönt yrke i dag får allt den hjälp som finns att tillgå. LRF, Hushållningsällskapet, Länsstyrelsen, bidrag och rådgivning står beredd. Att vinden kommer att vända tror han om unga är beredda att anta utmaningen och vågar satsa.
– Det gäller att hålla ut och jobba mot målet, säger Mikael Kivijärvi.