Grisar skållades levande

Nyhléns & Hugosons slakteri i Luleå får kritik av Livsmedelsverket. Förra sommaren upptäckte en veterinär att levande grisar blev utsatta för skållning med kokande vatten.  - Det är fruktansvärt, säger Arja Kautto, Livsmedelsverket.

LEVDE FORTFARANDE. Den veterinär som fanns på plats vid svinslakten upptäckte att grisarna fortfarande levde när de skulle forslas till nästa steg i slaktprocessen - skållningen. "Det är fruktansvärt", säger Arja Kautto, Livsmedelsverket.

LEVDE FORTFARANDE. Den veterinär som fanns på plats vid svinslakten upptäckte att grisarna fortfarande levde när de skulle forslas till nästa steg i slaktprocessen - skållningen. "Det är fruktansvärt", säger Arja Kautto, Livsmedelsverket.

Foto: Maria Ekman

Luleå2009-03-18 06:00
Förra året upptäckte Livsmedelsverket att fyra av de största svenska svinslakterierna hade stora brister i sina rutiner. Ett av slakterierna finns i Alvik utanför Luleå. Grisar som ska slaktas på anläggningen i Alvik placeras först i en hiss som skickas ned tre meter under marken där de bedövas med koldioxid.Därefter "sticks" grisarna och töms på blod.- Grisen dör när de "sticks" och enligt de uppgifter jag har har man vid två tillfällen i fjol missat att göra det på grund av att man haft för mycket att göra, säger Kautto som är regionchef för Livsmedelsverkets enhet för kötttillsyn.Upplever smärta
Hon är bland annat chef för den veterinär som fanns på plats vid svinslakten och upptäckte att grisarna fortfarande levde när de skulle forslas till nästa steg i slaktprocessen - skållningen.- Skållningen går till så att man häller kokande vatten på grisarna för att borsten (grisarnas hår) ska lossna, berättar Kautto.Enligt Kautto upplever grisar smärta precis som människor och alla kan ju föreställa sig hur det skulle kännas att få kokande vatten på huden.Mikael Hugoson är vd för Nyhléns & Hugosons slakteri i Alvik där man dels slaktar grisar från Alviksgården och dels från en massa andra svinuppfödare i norra Sverige.Inte övertygad
Hugoson är inte helt övertygad om att det hela har gått till på det sätt som Livsmedelsverkets veterinär beskriver det.- Han påstår ju att levande grisar har skållats men det går inte att bevisa.Samtidigt säger Hugoson att han inte vill gå i polemik med veterinären och att han accepterar Livsmedelsverkets bedömning.- Om det här har inträffat så är det ett olycksfall i arbetet. Någonting sådant här ska aldrig behöva hända. Det är otroligt viktigt för oss att djuren har det så bra som möjligt. För ett par veckor sedan byggdes den del av slaktanläggningen där grisarna bedövas med koldioxid om. I senaste laget, anser Livsmedelsverket.- När man bestämde sig för att öka produktionen borde anläggningen ha byggts om först men företaget valde att göra tvärtom, säger Kautto.Hon säger också att det inte finns någon anledning att tvivla på de uppgifter som den tjänstgörande veterinären lämnat. - Det är en veterinär med lång erfarenhet av arbete med djur, säger Kautto.Tuffa bestämmelser
Enligt Hugoson har Sverige väldigt tuffa bestämmelser när det gäller djurhållningen, kanske för tuffa.- Hos oss ska djuren ha det bättre än åldringarna, säger han.Arja Kautto håller inte med:- Man kokar inte levande grisar i övriga Europa heller.Mikael Hugoson bekräftar att de senaste årens rationaliseringar kan innebära att de som jobbar med slakten kan känna stress.- Lönsamheten i branschen är extremt dålig, säger han på en lite skrapig telefonlinje från Hawaii där han just nu firar semester.Enligt Sveriges Radios Ekoredaktion har fallet i Luleå och ett i Kristianstad polisanmält. Det handlar om misstänkta brott mot djurskyddslagen.Fotnot: Varje dag slaktas 300 svin på slakteriet i Luleå. En veterinär och en tillsynstekniker från Livsmedelsverket finns alltid på plats för att följa arbetet och för att besikta djuret slakten och köttet efter slakten. Veterinären kollar också att djuren hanteras väl i samband med slakten och att de är välskötta.
Nyhléns & Hugosons har 180 medarbetare och bildades 2005 och ägs till lika delar av Mikael Hugoson och Scan AB. Företaget omsätter 600 miljoner och har produktionsanläggningar i Luleå, Skellefteå och Ullånger.Fakta: Nyhléns & Hugosons
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om