Grilla säkert i sommarvärmen

Torrt och soligt väder innebär fint grillväder - men också ökad brandrisk i skog och mark.  - Lämna aldrig en grill oövervakad, tipsar Lars-Ingvar Lampa på Räddingstjänsten i Luleå.

Luleå2009-07-01 06:00
Under måndagen infördes eldningsförbud i stora delar av länet. Det betyder inte att vi måste överge grillen för stekpannan. Men det gäller att elda med förnuft och vaksamhet. - Ett eldningsförbud innebär att man endast får grilla på iordningställda och säkra grillplatser. Det förklarar Lars-Ingvar Lampa, avdelningschef vid Räddningstjänsten i Luleå kommun. - Man får givetvis grilla i den egna trädgården. Men när det är så torrt i skog och mark krävs extra uppmärksamhet. Huvudregeln är att aldrig lämna en eld oövervakad. Oavsett om det är i trädgården eller på en grillplats.Grillkol säkrare
Lampa rekommenderar också grillkol som ett säkrare alternativ framför ved.- Brinnande vedflisor kan sprätta iväg och ta eld, säger han. - Grillkol är att föredra.Engångsgrillen, som blivit ett populärt alternativ, får användas trots eldningsförbudet. Men även här gäller regeln om uppsikt och säker placering. - Engångsgrillen blir extremt varm underifrån, det ska man tänka på. Den får bara användas om den är uppställd på en säker plats, aldrig på mossa eller torrt gräs. Och slutligen, försäkra dig om att elden verkligen är släckt när du har grillat färdigt. -  Det behövs inte mycket glöd för att en eld ska ta fart, avslutar Lars-Ingvar Lampa.
Så grillar du säkert:Placera grillen stadigt och långt i från material som kan fatta eldHa en vattenslang eller en hink med vatten i beredskapTänd gärna grillen med eltändareAnvänd aldrig t-sprit för att tända en grill som slocknatFörsäkra dig om att kolen/ askan är kall när du slänger denDränk engångsgrillen i vatten efter användningKälla: Brandskyddsföreningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!