Grilla säkert i sommarvärmen
Torrt och soligt väder innebär fint grillväder - men också ökad brandrisk i skog och mark. - Lämna aldrig en grill oövervakad, tipsar Lars-Ingvar Lampa på Räddingstjänsten i Luleå.
Lampa rekommenderar också grillkol som ett säkrare alternativ framför ved.- Brinnande vedflisor kan sprätta iväg och ta eld, säger han. - Grillkol är att föredra.Engångsgrillen, som blivit ett populärt alternativ, får användas trots eldningsförbudet. Men även här gäller regeln om uppsikt och säker placering. - Engångsgrillen blir extremt varm underifrån, det ska man tänka på. Den får bara användas om den är uppställd på en säker plats, aldrig på mossa eller torrt gräs. Och slutligen, försäkra dig om att elden verkligen är släckt när du har grillat färdigt. - Det behövs inte mycket glöd för att en eld ska ta fart, avslutar Lars-Ingvar Lampa.
Så grillar du säkert:Placera grillen stadigt och långt i från material som kan fatta eldHa en vattenslang eller en hink med vatten i beredskapTänd gärna grillen med eltändareAnvänd aldrig t-sprit för att tända en grill som slocknatFörsäkra dig om att kolen/ askan är kall när du slänger denDränk engångsgrillen i vatten efter användningKälla: Brandskyddsföreningen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!