Green cargo fraktar varor åt bland annat stora industrier och har även upplägg där företaget står för lokförare åt andra transportföretag.
I Norrbottens omgivning finns 200-300 anställda och kunder som SSAB, Ikea, Outokumpu samt LKAB. Malmfrakter åt Northland tillkommer medan Green cargo, till följd av byte av transportentreprenör, tappar frakter åt SCA:s pappersbruk.
Tappat volym
Green cargo går dåligt ekonomiskt. Transporterna minskar som följd av att kundföretagen säljer sämre.
- Det handlar om cirka 20 procent lägre volym för oss. Det är konjunkturen, många kunder drar ner. I och för sig har vi även tappat ett par kunder men vi har tagit nya också och i grunden jämnar den delen ut sig, säger Mats Hollander, kommunikationsdirektör vid Green cargo.
Åtgärder vidtas. Uppsägningar är aktuella, fast det finns fler åtgärder.
- Vi förhandlade i fyra veckor om ett krisavtal. Vi kom inte överens.
Krisavtalet var ett sätt att minimera behovet av uppsägningar, säger Mats Hollander.
Nästa vecka avgörs det ändå, då styrelsen antar budget och beslutar om åtgärder. Storleken på eventuella varsel klargör inte Green cargo nu.
Nobbade lönetapp
Seko-tidningen uppger att företaget bland åtgärderna vill använda SSAB-modellen. Där har man under fem-sex månader sänkt arbetstiden till 80 procent och lönen till 90 procent av gällande villkor. Seko säger nej med motiveringen att det inte löser problemen och det kan ändå bli uppsägningar.
- Utifrån volymtappet är det svårt att lösa det här bara med att gå ner i arbetstid en period. Du ska ju tillbaka i full tid och företaget kan då fortfarande ha för höga kostnader. Då är det risk för övertalighet i alla fall, säger Håkan Ederwall, Seko-företrädare i Green cargo, till Kuriren.
Riksdagens trafikutskott förordar ett nej till höjda banavgifter från 2014, det är bra men inte lösningen nu, resonerar Håkan Ederwall.