Gratis uppkoppling (wifi) på gator och torg blir vanligare i Sverige. Allt fler av kommunerna erbjuder folk möjligheten att enkelt och fritt surfa med sina telefoner, läsplattor eller bärbara datorer i offentliga miljöer.
Luleå kommun tänker bli först i Norrbotten med den servicen.
– Vi vill förstärka bilden av Luleå som en stad i framkant inom IT. Sedan vill vi svara på det nya beteendemönster vi skaffat oss. Vi vill lägga ut en bild på Instagram när vi är på ett café med vänner, vi vill googla när vi behöver och mycket annat, säger Niklas Nordström, kommunalråd.
En snabbutredning ska göras om hur det hela ska genomföras tekniskt, vilka områden som får wifi, hur omfattande utbudet ska vara och om det ska krävas registrering eller ej.
Ett antal kommuner erbjuder redan gratis wifi men lösningarna är olika. I Jönköping betalas servicen via annonsintäkter och där kan man surfa fritt i två timmar. I andra kommuner måste man registrera sig medan Helsingborg inte kräver någon registrering alls och alla kan surfa fritt.
Hur det blir i Luleå är inte klart i detalj men Niklas Nordström säger:
– Tanken är att det ska vara enkelt och med låg tröskel. Men det ska inte vara obegränsat, man ska inte kunna se film på Netflix eller tanka hem saker från internet. Det handlar om en basal användning.
Det handlar i första hand om Storgatan och Köpmantorget. Kommunen har inte bara Luleåborna i åtanke utan fri wifi är lika mycket en service för besökare, särskilt de från andra länder.
– Vi vet alla hur dyrt det kan vara att surfa när vi är utomlands, säger Niklas Nordström.
På måndag tar plan- och tillväxtutskottet beslutet och utredningen ska gå snabbt.
– Det finns ju redan andra kommuner som har detta och vi behöver inte dra det i långbänk. Vi är särskilt nyfikna på hur man gör i Uleåborg, säger Nordström.
Uppdraget går till Lunet eller så blir det en samverkan med någon av de privata aktörerna.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram en vägledning för gratis wifi. Där framgår att det är oklart om det ligger inom den kommunala befogenheten, ingen har överklagat ännu så frågan är inte juridiskt prövad.
– Det är fortfarande en öppen fråga om det verkligen är något kommuner ska syssla med, säger Jeanna Thorslund, jurist på SKL, till TT.
Enligt Niklas Nordström har kommunen talat med de privata aktörerna om saken.
– Det ska ju inte vara obegränsat surfande, säger han.
När det gäller eventuellt missbruk via kommunens fria nät, öppet eller anonymt, menar Nordström att ansvaret för det i första åvilar den sajt där det inträffar.