"Maträtterna kommer från en fabrik. Ingen vet varifrån köttet kommer och gästerna bryr sig inte heller", svarade en restaurangägare när Sveriges konsumenter ställde frågan var köttet kom ifrån. När vi handlar på mataffären kollar vi alltid köttets ursprung innan vi köper det, men när vi går på restaurang har vi oftast ingen aning om var köttet vi äter kommer från.
Sveriges konsumenter besökte 15 Luleårestauranger för att ta reda på om de informerar skriftligen i lokalen om vilket land köttet kommer från. Det visade sig att en av restaurangerna gjorde det i menyn i en specifik rätt. Varför knappt någon restaurang vill informera restauranggästerna om köttets ursprung tror Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, beror på en sak:
– Skulle de berätta skulle folk nog inte välja den rätten. Samtidigt kan det bero på att restaurangdrivarna inte uppfattat att folk efterfrågar det, säger han.
Jan Bertoft anser att det inte finns någon anledning för restaurangerna att dölja var köttet kommer från, därför tycker han det är viktigt att man som konsument får veta det. I många länder används sämre djurskydd och ökad antibiotika på ett sätt som skulle vara otänkbart i Sverige.
– Det ska vara lätt att välja rätt. Det finns flera studier som visar att åtta av tio vill veta varifrån köttet kommer från, det finns ingen bra anledning att inte ha ett bra svar när folk undrar.
I länder som exempelvis Asien växer antibiotikaanvändningen okontrollerat. Det har skett en ökad import av Thailändsk kyckling, det anonyma kycklingköttet på restaurangerna kommer oftast från just Thailand, vilket syns i granskningen av Luleås restauranger. Antibiotika används i produktionen både för att djuren ska växa snabbare.
Jan Bertoft berättar att de hittade oacceptabla brister under deras granskning av det hemliga köttet på restaurangerna. Granskningen genomfördes med stickprov i Stockholm, Kalmar och Luleå.
– Vi tycker det är konstigt att det inte är bättre. Det finns brister och det är oacceptabelt. Folk bryr sig och vill göra medvetna val. Bara för att man som restaurangbesökare inte frågar så betyder det inte att man inte bryr sig och de som har frågat har inte fått bra svar. Det är dags att lagstifta och vi förväntar oss att regeringen tar tag i frågan.