Det är länge sedan Erik och Mona Finni började arbeta med planerna om en småbåtshamn i Harrviken, tio kilometer från Luleå centrum.
– Om jag vetat att det här skulle ta 14 år hade jag aldrig satt igång projektet, säger Erik Finni eftertänksamt.
Investeringen uppgår redan till fyra miljoner och då har själva hamnbygget inte hunnit starta än.
Men drömmen lever. På torsdagen föll en dom som ger ett miljötillstånd till muddring av en ny småbåtshamn.
– Jag steg upp redan vid fyratiden. Det blev en lång väntan innan domslutet kom sju timmar senare. Inget är färdigt än, men det känns otroligt skönt. Vi har satsar allt, till och med belånat vårt hus, förklarar Erik Finni.
Domen är på 99 sidor. Den ger företaget rätt att anlägga en stenpir som maximalt får vara 245 meter. Den ger tillstånd att ta upp högst 24 500 kubikmeter muddermassor samt anlägga en kaj och sjösättningsramp.
Fullt utbyggd ska Harrvikens marina ha 200 båtplatser, varav 20 till gäster.
Domen slår fast att muddring får endast ske i januari-april. Den ska genomföras med hjälp av en grävmaskin uppställd på isen. Inget arbeten får ske under maj-juni av hänsyn till fågellivet.
– Nu kan vi söka finansiering. Vår bedömning att det kostar ytterligare fyra miljoner att bygga klart hamnen, säger Erik Finni.
Anläggandet av marinan är tänkt att ske i två etapper. I dagsläget lär inte muddringen starta redan i vinter. Först ska tre sedimentsdammar anläggas, där muddermassor kan torka och låta vattnet återvända till viken. Muddermassor ska sedan användas i markberedning.
250 personer uppges stå i kön till båtplatser. Sedan 2019 finns ett båthus i marinan. Domen ger rätt till ytterligare två båthus och ett servicehus.
Domstolen anser att vattenverksamheten inte utgör något intrång i grannarnas servitut. Marinan bedöms inte heller ha en skadlig inverkan på varken fågellivet eller fisket.
Av domen framgår att Harrvikens marina ska stå för motpartens rättegångskostnader. Det motsvarar sammanlagt 745 220 kronor. En viss del av summan dras av från tidigare utbetalningar.
Däremot avfärdar domstolen helt grannarnas krav på ersättning för vattenverksamhet, där det högsta enskilda kravet uppgick till 875 000 kronor.
Domen vinner laga kraft om tre veckor, under förutsättning att inte en överklagan lämnas in. Norrbottens-Kuriren har varit i kontakt med grannarnas juridiske ombud Nils Rinander som inte lämnat något besked.