Granna dräkter anno 1809

Textilservice - en riktig märkesverkstad inom arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå kommun. Det är de som sytt de granna dräkterna till Hägnans projekt Märkesåret 1809. Ett riktigt detektivarbete skulle det visa sig.

INDELT. Soldat Tord Holmbom poserar gärna i sin tjusiga uniform från Västerbottens regement och 1802.

INDELT. Soldat Tord Holmbom poserar gärna i sin tjusiga uniform från Västerbottens regement och 1802.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2009-06-19 06:00
- Vi planerade i januari och har sytt under våren, berättar Katerina Ekström som tagit fram mönster till de tjugotal dräkter man sytt upp till Hägnan. Britt-Marie Bergström, arbetsledare vid Textilservice, och hennes medarbetare är stolta över att de lyckats ro uppdraget i hamn.- Det har inte varit helt lätt och krävt en hel del research om hur uniformerna såg ut, ryska uniformer och Västerbottensuniform. Det finns inte så mycket dokumentation om det och få plagg finns kvar, berättar Britt-Marie Bergström och beställaren Ann-Louise Lång.Detta ställde stora krav på innovationskapaciteten hos Textilservice. Och ett pusslande och forskande drog igång.-Jobbigt, men det har varit jätteroligt, säger Britt-Marie och hennes styrkor där alla bidragit med något.Rysk historia
Katerina Ekström som alltså tagit fram mönstren till kläderna har ryskt ursprung. Hon härstammar från Murmanskområdet, och för henne har det varit extra roligt att få sy plagg ur den ryska historien.-Jag har faktiskt känt mig väldigt stolt medan jag arbetat med detta. Och jag har tänkt hur viktig fredsfrågan och bra relationer mellan länderna är, säger hon. Och från hennes hemlands sida har faktiskt arbetet med projektet lockat upp både attaché och förste sekreterare från ryska ambassaden. - Ja, och de kommer tillbaka för ett nytt besök i augusti, berättar Katerina.Ulltyger och annat material man använt till dräkterna har förstås kostat pengar.-Ja vi har fått ett bidrag från landstinget på 150.000 kronor för det, berättar Britt-Marie-Bergström. Till dags dato har projektets materialkostnad uppgått till cirka 40.000 kronor. Men staben har ordnat material på de mest fiffiga sätt också.- Vi har satt mjölkkartonger för att styva upp uniformsmössorna och använt kapsyler som knappar. En mössplåt jag skulle ha gick inte att ordna. Men då ringde jag Återvinningen och se där fanns det. Jag skulle ha en en mässingsplåt i måtten 1 meter gånger 40 centimeter, och plåten som fanns var 1,10x45, berättar hon.
Fotnot.
På textilservice arbetar ett tjugotal personer i arbetsmarknadsåtgärder. Här finns också praktik för invandrare. Verkstaden servar Luleå kommun med reparationer och dylikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om