Gott om potatis i jorden

Det ser ut som om 2007 ska bli ett normalt eller till och med gott potatisår i Norrbotten.
- Jag är nöjd, säger Bengt Bjurman, odlare i Pålberget utanför Piteå. Men innan han kan summera årets potatisskörd ska 700 ton potatis upp ur jorden.
Läs mer: Perfekt sommar för växtligheten

LULEÅ2007-09-06 06:00
September är månaden då huvuddelen av den norrbottniska potatisskörden tas upp ur jorden. <BR>- Om det blir fint väder kommer vi att hålla på hela september med upptagningen, berättar Bengt Bjurman som tillsammans med hustrun Carina och svärmor Inger Billman är i full gång med höstens arbete när Kuriren kommer och hälsar på. <BR>Vi vanliga hemmaodlare får använda handredskap, krökta ryggar och hinkar när det tålamodskrävande arbetet med att gräva upp de älskade knölarna ur jorden ska genomföras medan proffsodlarna naturligtvis tar hjälp av maskiner för att hinna med jobbet. <BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Dammsuger <BR></STRONG></SPAN>Familjens Bjurmans stora gröna traktor drar en enorm potatisupptagarvagn som dammsuger åkrarna på potatis. Efter upptagning lyfts potatisen upp på vagnen och hamnar på ett sorteringsband där Carina Bjurman och hennes mamma tar hand om den och ser till att bara de friska potatisarna tas omhand. <BR>Efter en stunds långsam körning är det dags att flytta över några hundra kilo potatis till en annan vagn och mot dagens slut transporteras dagens skörd, som består av ett antal ton potatis, till gården. <BR>- Det ser hyfsat ut jämfört med i fjol. Fuktigheten har varit bra och jag skulle tro att det blir ett normalår, säger Bengt Bjurman. <BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Många sorter <BR></STRONG></SPAN>Familjens odlingar omfattar 38 hektar åker och det blir ett antal vändor med traktorn och upptagarvagnen innan arbetet är slutfört. På odlingarna växer många olika sorters potatis men Bengt Bjurman har två favoriter - Van Gogh (medelsen oval holländsk sort med ljusgult kött och gult skal som är grovt - mjölig som kokt) och Fontane (medelsen oval sort med ljusgul köttfärg som är bra både kokt och friterad). Båda sorterna har goda egenskaper när det gäller motståndskraft och resistens mot sjukdomar och nematoder. <BR>- Fontane är vanlig söderut men jag tror att jag är ensam om att odla den i länet, säger Bjurman. <BR><BR><SPAN class=mr><STRONG>Ersättare <BR></STRONG></SPAN>Tanken är att Fontane ska ersätta den populära, men ack så sjukdomsmottagliga, sorten Bintje. <BR>- Det är ingen som odlar Bintje längre. <BR>Några problem med sjukdomar har familjen Bjurman inte haft i år men det lite för myckna regnandet har ställt till lite andra bekymmer. <BR>- Där det är svackor eller lite låglänt har vi upptäckt kvävningsskador, berättar Bjurman. <BR>Om det finns för mycket vatten i jorden runt potatisen hindras syretillförseln och potatisen börjar ruttna. <BR>Bengt Bjurman kommer ursprungligen från Dalarna men flyttade till Norrbotten 1986. Under 1993 tog han och frun Carina över hennes föräldrars jordbruksföretag.
FAKTA POTATIS
Potatis (Solanum tuberosum) är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter. I norra Sverige kallas de pärer. Även i de sydligaste delarna av Sverige (Skåne och västra Blekinge) har de ett likartat namn, pärer eller pantoffler.
Potatis - som är en av världens viktigaste stapelfödor - har sitt ursprung i Sydamerika där den har odlats sedan 8.000 år före kristus.
Under 1500-talet kom potatisen till Europa. Till Sverige kom potatisen med hjälp av alingsåsaren Jonas Alströmer. I Sverige blev potatisen populär först på 1800-talet då kunskapen om dess användning vid beredning av brännvin blev allmänt känd.
Potatisen är en flerårig ört med parflikiga blad. I Sverige fryser den emellertid bort på vintern (om den nu till äventyrs skulle råka bli oskördad) och blir aldrig mer än ettårig. Den blir mellan 30 och 80 cm hög och dess ovanjordiska delar är giftiga. I synnerhet gäller det frukten - ett bär med många små frön - som utvecklas ur de vita, rosaröda, gula eller blå blommorna.
De ätbara knölarna växer under mark och är oftast vita, gula, eller rosa. Skalet kan variera mer i färg. Potatis av årets skörd som säljs innan 30 september får kallas för färskpotatis eller nypotatis. Skalet går att äta om man rengör potatisen ordentligt, och det är omtvistat huruvida det är nyttigt eller inte att skala potatis. Å ena sidan innehåller potatisskalet många nyttiga näringsämnen, men å andra sidan ansamlas lätt miljögifter i det.
Som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier innehåller potatis solanin, ett ämne som är giftigt för både människor och djur.
Källa: WIKIPEDIA
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!