Gott om potatis i jorden
Det ser ut som om 2007 ska bli ett normalt eller till och med gott potatisår i Norrbotten.
- Jag är nöjd, säger Bengt Bjurman, odlare i Pålberget utanför Piteå. Men innan han kan summera årets potatisskörd ska 700 ton potatis upp ur jorden.
Läs mer: Perfekt sommar för växtligheten
- Jag är nöjd, säger Bengt Bjurman, odlare i Pålberget utanför Piteå. Men innan han kan summera årets potatisskörd ska 700 ton potatis upp ur jorden.
Läs mer: Perfekt sommar för växtligheten
FAKTA POTATIS
Potatis (Solanum tuberosum) är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter. I norra Sverige kallas de pärer. Även i de sydligaste delarna av Sverige (Skåne och västra Blekinge) har de ett likartat namn, pärer eller pantoffler.
Potatis - som är en av världens viktigaste stapelfödor - har sitt ursprung i Sydamerika där den har odlats sedan 8.000 år före kristus.
Under 1500-talet kom potatisen till Europa. Till Sverige kom potatisen med hjälp av alingsåsaren Jonas Alströmer. I Sverige blev potatisen populär först på 1800-talet då kunskapen om dess användning vid beredning av brännvin blev allmänt känd.
Potatisen är en flerårig ört med parflikiga blad. I Sverige fryser den emellertid bort på vintern (om den nu till äventyrs skulle råka bli oskördad) och blir aldrig mer än ettårig. Den blir mellan 30 och 80 cm hög och dess ovanjordiska delar är giftiga. I synnerhet gäller det frukten - ett bär med många små frön - som utvecklas ur de vita, rosaröda, gula eller blå blommorna.
De ätbara knölarna växer under mark och är oftast vita, gula, eller rosa. Skalet kan variera mer i färg. Potatis av årets skörd som säljs innan 30 september får kallas för färskpotatis eller nypotatis. Skalet går att äta om man rengör potatisen ordentligt, och det är omtvistat huruvida det är nyttigt eller inte att skala potatis. Å ena sidan innehåller potatisskalet många nyttiga näringsämnen, men å andra sidan ansamlas lätt miljögifter i det.
Som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier innehåller potatis solanin, ett ämne som är giftigt för både människor och djur.
Källa: WIKIPEDIA
Potatis - som är en av världens viktigaste stapelfödor - har sitt ursprung i Sydamerika där den har odlats sedan 8.000 år före kristus.
Under 1500-talet kom potatisen till Europa. Till Sverige kom potatisen med hjälp av alingsåsaren Jonas Alströmer. I Sverige blev potatisen populär först på 1800-talet då kunskapen om dess användning vid beredning av brännvin blev allmänt känd.
Potatisen är en flerårig ört med parflikiga blad. I Sverige fryser den emellertid bort på vintern (om den nu till äventyrs skulle råka bli oskördad) och blir aldrig mer än ettårig. Den blir mellan 30 och 80 cm hög och dess ovanjordiska delar är giftiga. I synnerhet gäller det frukten - ett bär med många små frön - som utvecklas ur de vita, rosaröda, gula eller blå blommorna.
De ätbara knölarna växer under mark och är oftast vita, gula, eller rosa. Skalet kan variera mer i färg. Potatis av årets skörd som säljs innan 30 september får kallas för färskpotatis eller nypotatis. Skalet går att äta om man rengör potatisen ordentligt, och det är omtvistat huruvida det är nyttigt eller inte att skala potatis. Å ena sidan innehåller potatisskalet många nyttiga näringsämnen, men å andra sidan ansamlas lätt miljögifter i det.
Som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier innehåller potatis solanin, ett ämne som är giftigt för både människor och djur.
Källa: WIKIPEDIA
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!