Gott om lärare - men   förskolan saknar personal

Efterfrågan på utbildade förskollärare kommer att öka kraftigt fram till 2011.  Däremot kommer behovet av grundskole- och gymnasielärare att sjunka. Den slutsatsen drar Skolverket i en ny rapport, som också visar att Norrbotten är länet med högst andel kvalificerade lärare i hela Sverige.

LULEÅ2007-06-20 01:45
Fram till 2011 måste 3.200 förskollärare och drygt 1.400 lärare för förskoleklass och fritidshem examineras, fastslår Skolverket i sin prognos över behov av och tillgång på pedagogisk personal.Underskott väntas fortsätta
- Vi ser en klar brist på förskollärare och yrkeslärare och det underskottet tror vi kommer att fortsätta, förmodligen ända fram till 2021 som är den period som innefattas i rapporten, säger Madeleine Nyman på Skolverket.- De här tendenserna har vi redan tidigare observerat, men det är politikernas uppgift att göra någonting åt det, säger Madeleine Nyman och pekar på tre orsaker till bristen på förskolelärare.Flera orsaker
- En är att kommunerna ställer allt högre krav på att lärarna ska ha pedagogisk högskoleutbildning. En annan att många elever på lärarhögskolorna väljer en annan inriktning. En tredje orsak är att barnkullarna ökar och det gör att vi kommer behöva fler förskolelärare under den här perioden.Vad är lösningen?
- Lärare som saknar högskoleutbildning måste fortbilda sig. Dessutom måste man stimulera eleverna att välja lärarutbildningen, säger Madeleine Nyman.Rapporten innehåller också en bra nyhet för Norrbotten. Länet har störst andel lärare med pedagogisk högskoleutbildning i hela Sverige. 86 procent av lärarkåren har gått igenom universitet, jämfört med Stockholms 74 procent längst ner på listan.- Vi har inte hunnit analysera de uppgifterna, men en möjlig förklaring är att antalet barn ökar långsammare i Norrbotten än i övriga Sverige och då är det lättare att hitta kvalificerad personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!