Göteborgsflyg kan lyfta näringslivet

Nextjet öppnar flyglinjen Luleå-Sundsvall-Göteborg och satsningen kan ge luft under vingarna för det kritiserade Arctic airlink.Samtidigt oroar flygskatten.– Flygresandet minskar om den införs, säger Ann-Christin Viklund, Luleå airport.

Premiärturen. Robert Forsberg, Norrbottens Handelskammare, klippte bandet när flygturen Luleå-Sundsvall-Göteborg invigdes. På bilden också Ann Christin Viklund, Luleå airport, samt Emelie Ahlin och Angela Friberg, Nextjet.

Premiärturen. Robert Forsberg, Norrbottens Handelskammare, klippte bandet när flygturen Luleå-Sundsvall-Göteborg invigdes. På bilden också Ann Christin Viklund, Luleå airport, samt Emelie Ahlin och Angela Friberg, Nextjet.

Foto: Nils Johansson

Luleå2017-03-13 19:01

Nextjet, som sedan tidigare flyger till Gällivare och Arvidsjaur i Norrbotten, storsatsar i Luleå och öppnar nya flyglinjen Luleå-Sundsvall-Göteborg.

Det blir två avgångar från Luleå airport varje vardag – en på morgonen och en på kvällen. Dessutom kvällsflyg söndagar.

– 22 turer i veckan. Vi tror att städerna har stort utbyte av varandra, säger Angela Friberg, säljansvarig hos Nextjet.

Nextjet hyr in ett kanadensiskt jet-flygplan med besättning, stationerat på Luleå airport, med plats för 50 passagerare.

De utlovar snabba stopp i Sundsvall för påstigande resenärer vidare till Göteborg.

– Max 15-20 minuter innan vidare flygning. Nu kör vi fram till midsommar, därefter går flyglinjen igång igen i mitten av augusti, säger Angela Friberg som framhäver den så kallade "Sverigebiljetten".

– Med den flyger du Luleå-Göteborg för 549 kronor. Då kan du som barnfamilj åka till Liseberg över helgen. Men du måste boka minst en månad i förväg.

Under måndagen skedde premiärturen, med en stor delegation från Sundsvallsregionen som passagerare.

– Vi har väntat länge på flyglinjen. Näringslivsstrukturerna i Sundsvall och Luleå är väldigt lika, båda regionerna har skogsnäring, universitet och IT, många bolag har kontor i båda orterna, säger Oliver Dogo, verkställande direktör för Handelskammaren, Mittsverige.

Samarbetet, orterna emellan, har tidigare lidit av bristen på tillgänglighet.

– En tidsmässig belastning. I norra Sverige är vi så otroligt beroende av flyg. Att nu flyga direkt till Luleå, i stället för via Stockholm med totalt restid på två och en halv timme, har stor betydelse.

Även Robert Forsberg, Norrbottens handelskammare, har märkt en stor efterfrågan inom näringslivet.

– Ett stort behov att på ett smart och enkelt sätt nå sina samarbetspartners i Sundsvall och Göteborg. Det blir snabbare och mer miljövänligt nu.

Utöver sin projektledarroll inom handelskammaren är Robert Forsberg vd för Arctic Airlink, den två år gamla flyglinjen Luleå-Uleåborg-Tromsö.

Det tidigare ifrågasatta Tromsöflyget visade röda siffror i fjol och nu är förhoppningen att Nextjets satsning ger flyglinjen en nystart.

Det kanadensiska jetplanet kommer därför att även trafikera Uleåborg och Tromsö, med tre avgångar i veckan.

– Nu skapar vi mycket bättre förutsättningar för att detta ska bli en bestående linje, säger Robert Forsberg.

Samtidigt bekymrar sig branschens aktörer för regeringens planerade flygskatt (se faktaruta).

– Flyget är vårt enda alternativ för att upprätthålla kontakter inom näringslivet. Man ska inte svartmåla och säga att allt hänger på flygskatten men den skulle minska konkurrenskraften för oss häruppe. Jag är klart oroad, säger Robert Forsberg.

Ann-Christin Viklund, flygstationschef vid Luleå airport:

– Flygskatten kan innebära en minskning av flygandet. Vi tror i stället på att satsa på biobränsle. Det har en bättre effekt på klimatet.

Även hon tror att Nextjets flyglinje gynnar Arctic airlink.

– Tvärförbindelserna Sverige-Finland-Norge har ett stort värde. Vi ser mycket positivt på Nextjets satsning, säger Ann-Christin Viklund.

Fakta/Flygskatten

I november föreslog en statlig utredning en punktskatt på flygresor beroende på flygresans längd.

Den lägsta nivån utredningen föreslår är 80 kronor och ska gälla för varje enkel flygresa inom Europa och även inom Sverige.

För resor längre än 600 mil föreslås skatten bli 430 kronor.

Skatten skulle bara tas ut vid avresor från svenska flygplatser.

Syftet med skatten är att minska flygets klimatpåverkan genom att uppmuntra konsumenter att välja mer miljövänliga alternativ.

Utredningen bedömde att en flygskatt kan införas den 1 januari 2018. Skatteverket skriver i sitt remissvar att det knappast är möjligt, tidigast i mitten av 2018 är en mer rimlig tid med tanke på de förberedelser som krävs.

Med skatten väntas utsläppen minska med 0,08–0,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Intäkterna till statskassan från skatten skulle ge cirka 1,8 miljarder per år.

Efterfrågan på inrikesresor antas minska med 5 procent, på utrikesresor med 2 procent.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om