I slutet av mars blev det känt att Göran Persson blir ny ordförande för LKAB:s styrelse. Under torsdagen hölls årsstämman i Vetenskapens hus och då tog han formellt över efter industrimannen Sten Jakobsson, som avtackades efter sina tre år i bolagsstyrelsen.
Läs mer: Persson ska förbereda LKAB för en ny expansionsfas
Läs mer: Bra start på året för LKAB
Redan när Göran Persson oväntat avgick som ordförande för statliga Sveaskog – vid en extra bolagsstämma år 2015 – hade landets förre statsminister en föraning om sitt nya uppdrag.
Inviten kom från näringsministern.
– Jag ville göra något mer innan jag drar mig tillbaka, hade jag sagt till regeringen och på Sveaskogs årsstämma fick jag i praktiken ett bud av sittande statsråd Mikael Damberg, berättar han.
Hur gick tankarna?
– Roligt, stimulerande, svårt. LKAB är ett av statens viktigaste innehav som jag har följt i många år. När bedömningen gjordes att jag kan tillföra något, då ställer jag förstås upp.
Vad kan du bidra med inom LKAB?
– Jag är definitivt inte vald för mina gruvkunskaper, så mycket kan jag säga. En styrelse är ett lag och jag har varit med om svåra förändringar och beslut i andra sammanhang. Jag kan också sätta in LKAB:s verksamhet i ett internationellt perspektiv, inte minst i Bryssel.
Göran Persson syftar på framtida överstatliga miljöpolitiska beslut, oavsett de orosmoln som bland annat Brexit för närvarande innebär för EU.
– Väldigt mycket regleras i Bryssel, såsom vattendirektiven och handeln med utsläppsrätter. Vi har tidigare underskattat Bryssels inflytande och kommit in för sent, när förslagen redan är lagda.
Han fokuserar mycket på just LKAB:s miljöhänsyn.
– Största utmaningen blir att utveckla en gruvproduktion som är koldioxidfri. Det kan ta sin tid men det går att göra. Både diesel och kol ska bort.
– Miljötänk i dag är industriell drivkraft. Förr sågs detta som ett hinder, säger han.
Men han är också medveten om gruvjättens övriga utmaningar, inte minst samhällsomvandlingarna.
– En utmaning som vi äger helt själva. Vi kan inte be någon annan lösa detta åt oss.
Din företrädare Sten Jakobsson och även vd Jan Moström efterlyser mer framförhållning även från kommunernas sida?
– Jag har inte träffat kommunernas representanter ännu. Nu handlar det om att bygga relationer med dem.
Vilken är din nuvarande relation till Kiruna och Gällivare?
– Långvarig och god. Jag känner många som är aktiva i den delen av landet. Men jag ska samtidigt vara ödmjuk, eftersom jag nu företräder ett bolag som är en förutsättning för att dessa kommuner ska överleva. Vi är beroende av varandra.
Med bara produktion i dagens huvudnivåer finns inte längre LKAB om 20 år, enligt Jan Moström. Hur ser du på det?
– Det stämmer att vi står inför såna strategiska beslut. Men jag kan inte tänka mig att någon i Kiruna och Gällivare vill ha den utvecklingen.
Finns LKAB om 20 år?
– Absolut. Det är jag övertygad om. Det vore märkligt att i dag, när LKAB redovisar vinstresultat mellan 1-2 miljarder kronor, prata om att lägga ner bolaget.
De senaste årens röda siffror har inte inneburit några vinstutdelningar till ägarna, staten, och så blir även fallet i för år 2016, när förlusten stannade omkring en miljard kronor.
Men för cirka fem år sedan, när LKAB redovisade rekordvinster motsvarande 15 miljarder kronor, menade debattörer att ägarna fick för mycket av vinstkakan, samtidigt som gruvjätten slapp undan kommunskatterna i Gällivare och Kiruna.
Göran Persson känner till tongångarna – men håller inte med kritikerna.
– Den debatten pågår ständigt. Det absolut viktigaste för kommunerna är att LKAB är ett fortsatt starkt företag som utvecklas. Men att betrakta verksamheten som en skattebas för kommunerna är inte rätt. Då står kommunerna ohyggligt ensamma i tider när det börjar knaka.
I dag pratas det mycket om ”automation” och ”robotisering” även inom gruvbranschen och LKAB. Vad innebär detta för framtidens arbetstillfällen?
– Moderniseringen kan göra antalet anställda i gruvan färre men utvecklingen ger också spridningseffekter av högteknologi. LKAB utvecklar digitala motorvägar, kompetenser som andra industriella verksamheter behöver också.
– Vi får ett modernare Norrbotten med ett högteknologiskt LKAB. Mycket viktigt för utvecklingen av hela länet.
Kommer du hälsa på i Kiruna och Gällivare framöver?
– Jag ska fullfölja och sköta mitt uppdrag. I det ingår förstås att besöka orter utanför Luleå, även där vi bryter malm. Vi tittar på resor just nu. Det ska bli mycket trevligt och det ser jag fram emot, säger Göran Persson, LKAB.s nye styrelseordförande.