Kommunen tomtkö är lång men det finns genvägar för dem som kan öppna börsen. Allt fler villatomter från tomtkön säljs vidare i andra hand trots kommunens försök att stävja handeln.
Greger Sundqvist köpte en tomt på Kronanbacken i andra hand.
- Vi annonserade efter en tomt och fick svar. Det var en barnfamilj som tyckte det blev för dyrt att bygga och som då ville sälja den tomt de fått genom kommunens tomtkö, säger Sundqvist.
"Dumt att återlämna"
I stället för att återlämna tomten, som avtalet föreskriver, sålde familjen tomten till Sundqvist för 600.000 kronor. Det är något han har förståelse för.
- Ja, det hade varit ganska dumt att återlämna den, säger han.
Familjen Sundqvist vill bygga ett småhus och ser inte många alternativ.
- Vi ställde oss för sent i tomtkön för att få en tomt därifrån, säger Greger Sundqvist.
Kommunen säljer tomterna för 180.000 kronor men ställer samtidigt villkor för köparna. Dessa får inte sälja tomten vidare och måste bebygga den inom två år.
Bryter man mot det senare villkoret går köpet tillbaka, bryter man mot det förra får man en straffavgift på 150.000 kronor. Om inte straffavgiften betalas in beviljas inte den nye ägaren lagfart.
Lönsamt trots straff
Kommunens problem är att tomtpriset stiger så snabbt att det är lönsamt att sälja trots straffavgiften. I det fall som beskrivs ovan är säljarens vinst cirka 175.000 kronor efter skatt och straffavgift.
Och allt fler lockas, på Blocket annonseras tomter på Kronan ut. Just nu hittas följande annonstext:
"Mycket fin tomt på Kronanbacken säljes. Ca 930 kvm. Tomten är i princip byggklar! Tomten är röjd, avtäckt samt att fyllnadsmassor finns på plats. Säljes till högstbjudande dock lägst 790.000 kr"
Under 2011 och 2012 har kommunen utdelat 14 straffavgifter för försäljningar av tomter. Det är en klar ökning enligt stadsbyggnadskontoret.
För få lediga tomter
Hustillverkaren Smålandsvillan bebygger just nu två tomter på Kronanbacken som är köpta i andra hand. En av tomterna har bolaget köpt själv, den andra har husbyggaren köpt.
- Vi erbjöds tomten och vi tog en allvarlig diskussion om det moraliska i att köpa. Vi har aldrig gjort det tidigare, säger Johannes Laestadius på bolaget.
Han vill inte tala pengar men det talas om priser på 600.000-800.000 konor.
- Men grundproblemet är ju att det finns för få lediga tomter i Luleå, utbudet är i princip obefintligt. När tillgång inte möter efterfrågan blir det alltid krumbukter på vägen. Och nu subventionerar kommunen tomterna. Om det fanns gott om tomter som såldes till marknadspriser så skulle vi inte ha några bekymmer, säger Laestadius.
Greger Sundqvist tror att de flesta yngre familjer som sålt sin tomt vidare gör det för att de inte lyckas finansiera sitt villabygge.
- Men det finns en del 50-plussare som stått i tomtkön länge som köpt och sålt i ren spekulation, säger han.