Godis ska man njuta av

Kilo på kilo på kilo på kilo. Påsken är en högtid för alla smågodisälskare. Nu har godisförsäljaren Carina Johansson en önskan: Hon vill att folk ska reflektera över vad de faktiskt stoppar i sig.

Ägg. Carina Johansson önskar att folk kunde bli bättre på att reflektera över vilken typ av godis de äter.

Ägg. Carina Johansson önskar att folk kunde bli bättre på att reflektera över vilken typ av godis de äter.

Foto: Moa Höjer

Luleå2017-04-15 13:09

Chokladägg, brända mandlar, kola, hallonbåtar, vingummin, salta fiskar, söta fiskar, colanappar, geléhallon, saltlakrits, gröna grodor, nonstop, godisbilar, kexchoklad, sega gubbar och polkagrisar.

Vattnas det i munnen på dig?

För Carina Johansson, ägare av delikatessbutiken Luleå Konfektyr, är inte det här ett alternativ i påsk.

– För mig är godis någonting som man tar sig tid att njuta av. Det gör man inte när man bara sitter och proppar i sig ett kilo lösgodis, säger hon.

Hennes godis, som hon gör och säljer, består bara av naturliga ingredienser, hon har aldrig använt färgämnen eller tillsatser.

– Det har alltid varit viktigt för mig. Det är smaken själv som får ge färg åt godiset. Det kan vara rödbeta eller brännässla till exempel. Jag försöker använda mig av så få ingredienser som möjligt.

Carina Johansson tycker att det är märkligt hur pass mycket godisindustrin släpar efter när det gäller medvetenhet om innehåll i produkterna.

– Folk är mycket mer noga när det gäller mat, då tänker de på vad de stoppar i sig. När det gäller godis tycker jag inte riktigt att det har kommit så långt. Då stoppar man bara i sig lösvikten och allt vad det innebär.

Hon föredrar godis som räcker länge, som skapar belåtenhet och inte får dig att gapa efter mer och mer och mer.

– Om du äter en hjortronkola och verkligen känner hjortronsmaken, då äter du kanske på ett annat sätt. Du blir mer nöjd och det räcker med 2-3 stycken. Det är bättre och godare än att bara vräka i sig massa konstgjorda smaker.

Hur tänker du då kring påskgodis?

– Egentligen är jag inte så mycket för påskgodis på det sättet. Det jag skulle vilja såhär under påsken är att folk verkligen tänker på vad de stoppar i sig, att de kanske handlar lokalproducerat till sina ägg. Under påsken verkar det på något sätt vara legalt att äta jättemycket av de där karamellerna som inte smakar någonting. Det är en tillåten helg att storäta. Jag skulle vilja att folk tänkte till lite.

Hon är dock noga med att njuta av, enligt henne, gott godis såhär under påskhelgen. Choklad är en favorit. Det rekommenderar hon gärna.

– Man kan göra många enkla godisar med choklad. Du kan ha krossade polkagrisar på, eller torkade lingon och blåbär.

Påskgodis

Här är Carina Johanssons tre godismåsten i påsk:

1. Marsipan.

"Jag är väldigt förtjust i det, men i väldigt lite mängd."

2. Choklad.

"Choklad är ju alltid gott. Jag gillar både mörk och ljus. Choklad i alla former, inte de här köpta staniolformerna. Det ska vara lite högre kvalitet."

3. Salta karameller.

"Det är ett måste. Till exempel lakritsfudge. Det är mitt favoritgodis. Jag gillar salta produkter över lag."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om