Godbitar att glädjas över

En sopp till soppan? Nu dräller det av godsaker i skog och mark, fukt och lagom värme - då poppar svamparna ur jorden. Soppar, kremlor, skivlingar med mera. Men är du osäker - ta en kurs först!  I helgen inbjuder Studiefrämjandet skogsexkursioner i Piteå och Luleå där svampexperter lyfter på hatten för svampintresset. Och tillgången på varan är god i höst.

SMÖRSOPP. En liten fin smörsopp i nyporna på en svampexpert.

SMÖRSOPP. En liten fin smörsopp i nyporna på en svampexpert.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2008-08-30 06:00
Svampkonsulenten Hans-Erik Öster i Luleå har plockat svamp sedan han var liten som en karljohansvamp, som hans mamma uttryckte sig. Och många är de nybörjare som deltagit i hans kurser eller kommit smygande till honom både hem och till arbetsplatsen med korgar och bett att få dem examinerade - för säkerhets skull.- Det här är jätteroligt, säger han generöst och berättar att han blir alltid så glad när någon tveksam plockare finner att hon/han faktiskt har en korg full av trattkantareller och inget annat.- Trattkantareller finns det gott om i år, men de är inte helt lätt att finna. Deras ovansidor ser ut som nyfallna löv, säger Hans-Erik som vi "kidnappat" från jobbet på länsstyrelsen för en snabbtur ut i svampskogen. Vi åker inte särskilt långt - faktum är att mycket av svamplockning kan företas lite varstans, hemma på tomten eller efter motionsslingornas stigar eller helt enkelt där du ser dom. - Soppar är bra att börja plocka, bland dem finns inga giftiga sorter. Bara mer eller mindre smakliga, menar Hans-Erik som genast när han stiger ur bilen hittar fina sandsoppar.- En god och bra nybörjarsvamp, lätt att känna igen. Ytan är sandfärgad och lite skrovlig, skinnet kan lätt dras av. Man skivar den och lägger den att torka på ett myggnät och gärna med en kupévärmare under. Dagen efter är svampen torr och smaken då förädlad och mycket lik murklans smak. Du kan alltså göra en god falsk murkelstuvning, säger denne faktaspäckade expert och visar en annan god svamp smörsoppen en"lookalike" till sandisen.Blodriska favorit
Hans-Eriks favoritsvamp är annars blodriskan.- Men den finns det tyvärr knappt något av i år. Jag har hittat två, säger han inte särskilt besviket. En luttrad svampexpert vet att goda svampbetingelser inte nödvändigtvis behöver betyda att alla svampsorter exploderar. Varför, ja det är det ingen som vet. Man får helt enkelt ta det som finns och i år ja då det finns det gott om mycket med undantag av vissa sorter. Ståtlige karljohan är till exempel en sällan sedd herre i hagen i år.På lördag är det svampdag med exkursion i Piteå och på söndag i Luleå med samling vid länsmuseet. - Man behöver inte föranmäla sig. Och vi gör en tur ut i skogen och efter det blir det utställning, säger Hans-Erik, som tror på en stor tillströmning av intresserade. - Ja så brukar det alltid vara, säger han och förklarar att han ser fram emot pensionering nästa år. Då ska han satsa på sitt intresse fullt ut och lära upp nya svampplockare. Fotnot: Även de som åker och plockar på egen hand är välkommen att ta med sin svampkorg för bedömning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om