Goda tider för äggbranschen

Hundratusen värphöns fanns i Norrbotten fram till att branschen kraschade på nittotalet. Nu vänder kurvan uppåt igen.

UNG SATSNING. "Känns bra att vara på gång efter fyra års arbete för detta. I firman, Klöverbergsgården AB kommer mor och far samt bror att vara verksam", säger Viktor Boman delägare i CMG Management som hjälper personer med affärsplaner med mera. Den andra parten Peter G Georgson är ordförande i det nybildade hönseribolagets styrelse.

UNG SATSNING. "Känns bra att vara på gång efter fyra års arbete för detta. I firman, Klöverbergsgården AB kommer mor och far samt bror att vara verksam", säger Viktor Boman delägare i CMG Management som hjälper personer med affärsplaner med mera. Den andra parten Peter G Georgson är ordförande i det nybildade hönseribolagets styrelse.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-04-26 06:00

I sommar satsar Klöverbergsgården AB 18 miljoner kronor i ett nytt hönseri för i fullt utbyggd form 30.000 frigående värphöns.

Det är Klöverträsksonen Viktor Boman, 26 år och hans familj samt företaget CMG Management där Boman är delägare tillsammans med Peter G Georgson som ligger bakom den planerade verksamheten som placeras i Klöverberg strax intill Klöverträsk by.

Startklart
- Vi har jobbat på det här konceptet i fyra år nu och nu är vi klara att sätta igång, finansieringen är klar hos bank och topplån via Almi företagspartner och Norrlandsfonden, berättar Viktor Boman och kompanjonen tillika ordföranden i styrelsen för företaget Klöverbergsgården AB Peter G Georgson.

I dagsläget har man nu en anmälan inne hos kommunens miljökontor angående hönseriverksamheten. I slutet av maj beräknar man få besked om beslut om miljötillstånd.

- Vi gör detta i två steg. För verksamhet över 20.000 höns så kräver länsstyrelsen en miljökonsekvensbeskrivning. En sådan tar ett halvt år. För att komma igång direkt så startar vi med 15.000 värphöns. Vi kan då börja bygga i sommar och vara igång före sommarens slut, säger Viktor Boman.

30.000 höns
Den andra halvan av verksamheten kan färdigställas under nästa år. Man har då totalt 30.000 frigående värphöns som varje dag producerar cirka 28.000 ägg som packas på plats och säljs till affär. I dagsläget inte sagt vilka.

- I Norrbotten går det åt 150.000 ägg per dag, exemplifierar Viktor Boman som i en framtid kan se en ytterligare utvidgning av produktionen framför sig. Potentialen finns uppenbarligen.

- Ja, i dag finns det bara ett enda hönseri i Norrbotten, i Alträsk med 7.000 värphöns, men dem ska vi inte konkurrera med, vi ska vara ett komplement, säger Boman som har hönseriverksamhet i släkten. Farmor och farfar och farmors syster hade hönseri av olika storlekar fram till 1990-talet, så kunskapen finns.

Finska ägg inte aktuella
De ägg som i övrigt säljs i Norrbotten kommer närmast från Västerbotten. Finska ägg är inte aktuella i dag eftersom den importen är mindre förmånlig. Närproducerat är också dagens melodi, konstaterar Boman och Georgson.

Förutom två djurhallar och packeri kommer verksamheten också att omfatta en kremeringsanläggning för döda höns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om