Goda granar på flygplatsen

På fredagen invigdes en udda konstyttring på Luleå Airport. Nio Luleå-profiler har klätt varsin julgran och publikens favoriter ger klirr i kassan hos välgörenhetsorganisationer.

RYSKT. " Vinner vår gran kanske vi ger pengarna till de som kämpar för HBTQ i Ryssland, förklarade Sofie Gunnarsson från Luleå Pride.

RYSKT. " Vinner vår gran kanske vi ger pengarna till de som kämpar för HBTQ i Ryssland, förklarade Sofie Gunnarsson från Luleå Pride.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2013-11-29 15:26

Konstutställningen är en del av projektet Konst på flygplats som arrangeras av Resurscentrum för konst vid Norrbottens läns landsting, i samarbete med Luleå Airport.

Merry Merry heter utställningen där julgranspåklädare som Luleå Hockeys Johan Fransson, kommunalrådet Yvonne Stålnacke och Luleå Prides Sofie Gunnarsson med flera medverkat. I fredags invigdes utställningen upp av flygplatschefen Ann-Christin Viklund och Landstingets divisionschef för kultur och utbildning Elisabet Lax .

– Det här är andra delen av projektet och det ska bli mera, lovar flygstationschefen Ann-Christin Viklund.

De nio inbjudna kändisarna är Johan Fransson/Luleå Hockey, Sophie Gunnarsson och Linda Moestam/ Luleå Pride, Örjan Huhta/ Interflora Luleå, Simon Laiti/ Hemmagastronomi, Marie-Louise Lindh/Missing People, Kirsi Poikela/ Inpuls, Katarina Skarin/ graffitikonstnär och Yvonne Stålnacke/ kommunalråd Luleå. Och alla hade tydliga budskap med sina granbeklädnader.

Mest spektakulär var kanske Simon Laitis gran som verkligen utstrålade en God jul. Eftersom alla prydnaderna är ätbara, allt från en chokladstjärna till korv och bröd, får nog Swedavia sätta in en vakt så att inte det blir julgransplundring.

Konstprojektet har också en humanitär touch. Fram till jul får besökare på flygplatsen rösta på granarna. Swedavia har satsat 10.000 kronor i prispengar till de tre som får flest röster. Prispengarna får vinnarna dela ut till valfri hjälporganisation.

Sofie Gunnarsson från Luleå Pride:

– Vann vi skulle det nog luta åt någon HBTQ-organisation i Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om