Glödhet LTU-utbildning visade upp sig

Hur släcker man en spisbrand? Det var en av lärdomarna som eleverna som gästade brandingenjörsprogrammet i Luleå fick med sig.

Senaste modet. Anja Berglund och de andra eleverna som gästade LTU-programmet fick låna kläder av räddningstjänsten.

Senaste modet. Anja Berglund och de andra eleverna som gästade LTU-programmet fick låna kläder av räddningstjänsten.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2017-03-29 14:03

Luleå tekniska universitet arrangerar varje år minikurser och bjuder in elever från hela landet för att visa upp staden, universitetet och verksamheten.

– Det är ett bra sätt att visa upp oss och locka elever hit till Luleå, säger Anton Johansson, smålänning som går tredje året på brandingenjörsprogrammet.

Han tillhörde de LTU-studenter som tog emot ett drygt tiotal elever som valt att bekanta sig med brandingenjörsprogrammet. På brandövningsfältet på Hertsön fick eleverna bland annat prova på att själv släcka olika typer av bränder under överinseende av räddningsstjänsten.

Vissa elever var långväga ifrån, som Emma Heidrich, 18, och Per Lambrecht, 18, som båda går naturvetenskapsprogrammet i Åmål.

– Jag har inte bestämt mig för om jag ska plugga till brandingenjör. I går var vi och tittade på programmet för hållbar energi också. Men jag är nyfiken på staden och universitetet, säger Per Lambrecht.

– Jag är också intresserad av Luleå, men för mig lutar det åt att studera hållbar energiteknik, säger Emma Heidrich.

En som har allvarliga planer på att bli brandingenjör är Piteåtjejen Anja Berglund, 19, som pluggar på Framnäs folkhögskola.

– Det verkar kul. Och så är det ju nära hem, säger hon.

Brandingenjörsprogrammet är 3,5 år och tar in cirka 30 elever per kull. Fokus ligger på samhällsplanering, regler för exempelvis byggnader och vägar där brandfarligt gods fraktas.

– Först var jag intresserad av att bli brandman men sedan hittade jag brandingenjörsprogrammet och kom på att det passade mig mycket bättre, säger Anton Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!