På onsdagskvällen hölls det näst sista områdesmötet om Luleås framtida skolstruktur i Tunaskolans matsal. Utöver kommunala tjänstemän och politiker närvarade ett tiotal föräldrar till barn på Munkebergsskolan, Tunaskolan och områdets förskolor.
Ett av de hetast debatterade ämnena var den lärarbrist som delvis föranlett omvandlingen av Luleås skolor. Flera föräldrar ställde frågor om varför man väljer att flytta elever till större skolor snarare än att låta lärare resa mellan små enheter.
– Vi kommer att ha en sådan lärarbrist att vi inte har råd att slösa bort undervisningstid på att lärare ska sitta i bil mellan skolor, sade skolchef Karina Pettersson Hedman.
Därutöver pekade skolchefen på svårigheterna i att rekrytera lärare till ambulerande tjänster, där man jobbar på flera olika skolor för att få ihop till en hel tjänst. Också Munkebergsskolans rektor Joakim Sandberg vittnade om sådana svårigheter.
– Det är en oro man som rektor alltid måste leva med. I fjol hade vi jättesvårt att få tag på en slöjdlärare. Nu har han tagit tjänstledigt, men till slut fick vi tag på en annan, sade Joakim Sandberg.
Barn- och utbildnignsförvaltningen föreslår att Notvikens skolor lämnas som de är, men när 600 bostäder byggs i området Munkeberg strand – ett projekt som är i planeringsstadiet – föreslås Tunaskolan bli låg- och mellanstadieskola medan Munkebergsskolan och Borgmästarskolan blir förskolor och en ny högstadieskola byggs för Notviken och centrums elever.
Någon tidsplan finns inte i dagsläget, men ett inriktningsbeslut kan enligt Karina Pettersson Hedman behöva fattas i ett tidigt skede, varför förslagen fanns med bland de förändringar kommunen överväger.
Läs mer: Hellre friskola än Stadsöskolan
Nedläggning ett hot mot världsarvet
Varför vill ni lägga ned vår skola
Föräldrarna riktar svidande kritik