Glatt möte mellan världsdelar

Det blev några rejäla vurpor, men en hel del skratt, när ett gäng ungdomar från Nicaragua klev in på rinken i Luleås ishall. De flesta hade aldrig haft på sig ett par skridskor förut.
- Det är jättekul men svårt, säger Jasmina García, 19 år, vi har inga isar i Nicaragua så vi kan inte åka där.

LULEÅ2006-10-04 06:00
I Coop Arenas B-hall var det full aktivitet under tisdagsförmiddagen. Med vingliga ben, och lite hjälp av elever från idrottsprogrammet, stapplade ungdomarna från Nicaragua ut på isen för första gången. Skridskoåkningen är en liten del av ett omfattande utbyte mellan Luleås gymnasieskola och skolan Instituto Nacional i Nicaragua.
Syftet med projektet är att utveckla den internationella förståelsen och solidaritetstänkandet mellan människor som lever i skilda förhållanden och miljöer. Grunden lades för drygt ett år sedan, genom att en rektor och tre lärare från Luleå reste till Nicaragua där de påbörjade kontakten och samarbetet. Annika Bahlenberg är en av lärarna som var med på resan.
- Projektet är en del av "den globala skolan", ett samarbete som Sida har för att stimulera internationella kontakter i framförallt u-länder, förklarar Annika. Resorna går till länder som Sida samarbetar med, däribland Nicaragua.

Fortsatt utbyte
Utbytet fortsatte i våras då två lärare, en administratör och tio elever från medieprogrammet och idrottsprogrammet åkte till La Dalia på Nicaraguas landsbygd, där skolan ligger. Ännu ett steg i utbytet är nu taget, genom nicaraguanernas två-veckors besök i Luleå.
- Idrottsprogrammet har ordnat ett schema med saker vi ska göra de här dagarna, medan medieprogrammet har hand om boendet samt en del av aktiviteterna, säger Lena Tuuri, lärare på idrottsprogrammet.
Nicaraguanerna har bland annat fått besöka Teknikens hus, träffat Kvinnojouren och haft snöbollskrig vid Storforsen. De ska även få se matcher med Luleå hockey och Luleå basket.

Visar kulturen
- Vi vill visa så mycket som möjligt av vår kultur och stad, och har försökt få med en stor blandning av aktiviteter, säger Markus Persson som går tredje året på idrottsprogrammet.
Markus tycker själv att projektet är väldigt intressant, och menar att det är viktigt att se vilka skillnader det är på hur de lever i Nicaragua och hur vi lever här i Sverige.
- Skridskoåkningen har varit roligast hittills! säger Jasmina García som kommer in från isen för att ta en paus.
Även Jasmina betonar hur bra hon tycker att samarbeten mellan olika länder är.
- Sverige är ett väldigt utvecklat land, och svenskarna är trevliga.

Översättnignshjälp
Med på resan är förutom de sex eleverna också fyra lärare. En av dessa är engelskaläraren Marlon Rivera, som håller sig vid sidan om rinken. Marlon hjälper till med översättningen för de elever som bara pratar spanska. Martin García, rektor på skolan, vågar sig däremot ut på den halkiga isen.
- Det tar ett tag att lära sig, säger en skrattande Martin efter att ha slagit en ordentlig vurpa, och det krävs en hel del koncentration! Men det är en bra erfarenhet, det är alltid kul att lära sig nya saker här i världen.
Lena Tuuri berättar att eleverna trodde det skulle bli svårt när de inte kunde prata samma språk.
- Men nu har de börjat inse att kroppsspråk går lika bra! De får öva sig på att visa, leda och försöka förklara på andra sätt istället.

Fotbollsskola
Lena säger också att eleverna får en väldigt bra ledarträning genom det här projektet, vilket är perfekt eftersom många vill bli idrottslärare.
Inför framtiden hoppas och tror både Lena Tuuri och Annika Bahlenberg att samarbetet med Nicaragua fortsätter. Här närmast har ett gäng Luleåtjejer planer på att resa dit och arrangera en fotbollsskola. Det gäller bara att få ihop den ekonomiska biten, vilket det mesta hänger på, genom att söka EU-pengar samt bidrag från skolan och olika fonder.
För nicaraguanerna återstår nu en fullspäckad vecka, på schemat står aktiviteter som samekväll, latinofest och en tur till äventyrsbadet i Boden. Nästa onsdag går planet tillbaks till Nicaragua igen, där eleverna får dela med sig av sina upplevelser och smälta alla intryck från två händelserika Luleåveckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om