Glapp i kontakten mellan Socialstyrelsen och polis

Vem utreder läkare som gjort fel i vården och samtidigt misstänks för brott?Mats Weström, chefläkare i Norrbottens läns landsting, anser att Socialstyrelsen och polisen behöver en tydligare ansvarsfördelning.

Luleå2011-11-12 06:00

Läkaren skickade sms och mms med sexuellt innehåll till patienter och skrev ut narkotikaklassade läkemedel till personer med missbruk. Mats Weström, chefläkare i Norrbottens läns landsting, fick i februari 2010 kännedom om övertrampen och anmälde läkaren till Socialstyrelsen.

Försökte pressa kvinnan
Ett år och åtta månader senare beslutade Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm att föreslå indragen legitimation för läkaren.

Beslutet är en konsekvens av Kurirens avslöjande att läkaren i december 2009 försökt pressa en kvinna och hennes väninna att byta sexuella tjänster mot narkotikaklassade läkemedel.

- Det känns obehagligt när man själv initialt gör anmälan så snabbt man kan, för att minska skadeverkan, och sedan tar det över ett och ett halvt år. Å andra sidan är det skönt att det blir ett tydligt beslut och ett avslut i det här, säger Mats Weström.

Oklart ansvar
Trots att det funnits misstankar om brott har polisen inväntat Socialstyrelsens utredning.

- Det här borde leda till en diskussion mellan Socialstyrelsen och polisen om ansvarsfrågan i ärenden som inte enbart gäller dålig sjukvård utan även innehåller brottsmisstankar. Vem ska göra vad? Det är en diskussion som jag hoppas leder till en tydligare ansvarsfördelning myndigheterna emellan, säger Mats Weström.

Polisens förundersökningsledare, Per-Olov Andersson, tycker precis som Mats Weström att direktiven har varit oklara om vilken myndighet som är ansvarig i dessa ärenden.

- Är det någonting som den här historien har visat så är det att det krävs lite mer uppstyrning kring vem som har ansvaret, säger han.

"Lär sig något"
Mats Weström vill att Socialstyrelsen snabbt löser problemet med långa handläggningstider.

-  Naturligtvis är det så att ett och ett halvt års utredningstid inte ser bra ut. Jag hoppas att man reparerar förtroendet genom att lära sig något av det här.

Han vill även ha bättre samverkan mellan landstingen och Socialstyrelsen. Enligt Mats Weström har kontakten försämrats sedan Socialstyrelsen den 1 januari 2010 tog över tillsynen för socialtjänsten från länsstyrelserna och den 1 januari 2011 patientklagomålen från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

- I och med att Socialstyrelsen har omorganiserats har myndigheten i Umeå blivit större. Tidigare hade vi samverkansmöten en gång om året, men det har glesats ut. Jag hoppas att det tas upp igen, säger Mats Weström.

På torsdagen fattade Socialstyrelsens generaldirektör beslutet att föreslå indragen legitimation för den läkare som Kuriren granskat i ett stort antal artiklar. Beslutet är en konsekvens av Kurirens avslöjande, den 21 oktober 2011, att läkaren i december 2009, då anställd vid en vårdcentral i Norrbotten, försökte köpa sex mot betalning i narkotikaklassade läkemedel. Det slutgiltiga beslutet om läkarens framtid fattas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Socialstyrelsens utredning av läkaren har pågått i ett år och åtta månader. Kurirens granskning har blottlagt stora brister i myndighetens rutiner och arbetsmetoder. Socialstyrelsens utredare har inte kontaktat de drabbade patienterna, trots att patientsäkerhetslagen är tydlig med att patienter och anhöriga ska involveras i patientsäkerhetsarbetet. Utredarna avstod också från att begära att läkarens legitimation drogs in under utredningstiden.

Polisen upprättade en anmälan om narkotikabrott våren 2010 och har sedan dess inväntat Socialstyrelsens utredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om