Generaldirektören sågar agerandet: "Det är oacceptabelt"

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm sågar den egna myndighetens agerande.- Det är oacceptabelt, säger han.

Luleå2011-11-11 06:00

Utredningen mot läkaren har pågått sedan februari 2010. Fram till dess att Kuriren kunde visa att han försökt köpa sex av patienter var läkaren yrkesverksam, först via två bemanningsföretag och därefter vid en vårdcentral i Västerbotten.

Efter Kurirens avslöjande gör ni om utredningen och beslutar att han inte är lämplig att jobba som läkare. Vad säger det om ert arbete?

- Det är inte är acceptabelt att det tagit ett och ett halvt år, det borde ha tagit sex månader. Så här ska det inte utredas och nu får vi titta på vad vi kan göra så att de här frågorna får den prioritet de förtjänar, säger Lars-Erik Holm.

Utredarna vid Socialstyrelsen region nord avstod från att kontakta de drabbade patienterna. Katarina Lagerstedt, tillförordnad sektionschef, har sagt att myndighetens rutin inte omfattar kontakter med patienter.

Kuriren har i en tidigare artikel visat att denna rutin bryter mot patientsäkerhetslagen.

Vem tänker på patienterna om inte Socialstyrelsen gör det?

- Visst är det så ... Jag kan bara säga att när jag får kännedom om det här så tycker jag också att det är oacceptabelt. Men jag har inte haft kännedom om att det här ärendet har blivit liggande. Vi utreder sådant som går snett och min intention är att det ska gå betydligt snabbare än så här att göra en bedömning.

Varför har läkarna en sådan stark ställning i förhållande till patienterna?

- Ja ... det är helt fel. I det här fallet skulle man definitivt ha kontaktat patienterna. Han har missbrukat sin ställning och använt det övertag han som läkare har gentemot missbrukande patienter som står i beroendeställning. Han säger att han har blivit utpressad men det är inget han har tagit upp med sin arbetsgivare.

Vad kommer du konkret att göra för att det här inte ska upprepas?

- Prata med tillsynsavdelningen om att vi måste få en tydlighet i hur ärenden ska handläggas och hur snabbt det ska gå. I det enskilda fallet vill jag veta vad det är som har gjort att det blivit liggande. Sådana här ärenden ska ha hög prioritet. Det är en viktig trovärdighetsfaktor.

Ni har i utredningen brutit mot patientsäkerhetslagen. Vilka konsekvenser får det?

- Vi måste titta på vilka rutiner vi har för att utreda individärenden så att vi följer lagen. Vi måste lära av våra tillkortakommanden, säger Lars-Erik Holm.

Kuriren avslöjade den 21 oktober 2011 att en läkare i december 2009, då anställd vid en vårdcentral i Norrbottens läns landsting, via e-post försökte pressa en kvinna och hennes väninna att sälja sexuella tjänster. Som betalning erbjöd läkaren narkotikaklassade läkemedel. Uppgifterna kom som en överraskning för Socialstyrelsen, trots att myndigheten utrett läkaren i ett och ett halvt år.

Kurirens granskning har blottlagt stora brister i Socialstyrelsens arbete. Tillsynsenheten i Umeå avstod från att be Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, dra in läkarens legitimation under utredningstiden. Utredarna kontaktade heller aldrig de drabbade patienterna, utan köpte läkarens historia rakt av.

Kurirens avslöjande har också fått polis och åklagare att agera. Sedan tidigare finns det en polisanmälan om narkotikabrott upprättad.

Det är sedan tidigare känt att läkaren i december 2009 skickade sms och mms med sexuellt innehåll till två patienter. Han har också skrivit ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till fyra personer med missbruk. Läkarens sms och mms användes för att pressa honom att skriva ut mer. Två personer har intensivvårdats efter att ha överdoserat opiater från läkaren.

Läkaren har under pågående utredning arbetat för två olika bemanningsföretag samt anställts vid en vårdcentral i Västerbotten. Efter Kurirens publicering av läkarens sexköpsmejl valde Leif Persson, primärvårdschef i Västerbottens läns landsting, att säga upp honom med omedelbar verkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om