Gemensamma krafter ger bagarstugan nytt liv i Brändön

En gammal bagarstuga ska bli Brändöns nya mötesplats för unga och gamla. Frivilliga krafter monterar upp den gamla timmerbyggnaden, stock för stock.

Ann-Sofi Öberg, ordförande i Brändön Örarna byautvecklingsförening och Barbro Wikström.

Ann-Sofi Öberg, ordförande i Brändön Örarna byautvecklingsförening och Barbro Wikström.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2021-06-29 10:51

Än så länge syns inte mer av bagarstugan än den nygjutna bottenplattan och några av stockarna. Den gamla timringen ligger utlagd på marken, varje stock är noggrant uppmärkt med en bokstav och en siffra så att det inte ska bli fel när timmerhuset monteras upp igen. 

Bagarstugan har tidigare stått i Örnabben och är känd som Blomkvists bagarstuga. Stugan har donerats till byautvecklingsföreningen av Örjan och Anders Björklund. Bagarstugan är renoverad 1936 och troligtvis uppförd 1898.

– Den har stått som ett monument bakom min villa, vi har försökt sälja den flera gånger. När det här kom på tal så tänkte jag "varför inte" säger Örjan Björklund. 

Det var i maj förra året som idén att skapa en mötesplats lanserades, ett hus där barn och unga kan samlas efter skolan för aktiviteter, ett hus där man kan ha studiecirklar eller baka bröd i en murad ugn.

– Det här blir en mötesplats där man kan mötas över generationsgränserna, säger Ann-Sofi Öberg, ordförande för Brändön Örarnas byautvecklingsförening. 

Projektet har fått 773 000 kronor i stöd från Allmänna arvsfonden och 550 000 kronor i bygdemedel från länsstyrelsen och Luleå kommun.

Brändön och Örarna har utsetts till Årets bygd av organisationen Hela Sverige ska leva. 15 aktiva föreningar finns i Brändön. 

– Jag tror att det är det som gör det så attraktivt att bo i Brändön/Örarna, säger Ann-Sofi Öberg.

På tio år har invånarantalet ökat med 100 personer berättar hon stolt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!