Gemensam framtid på Hertsön
Hertsön är internationellt. Här kan man höra en hälsningsfras på 20 olika språk. Människor med olika bakgrunder samsas här i vardagen som kan se väldigt olika ut. Men nu ska olikheterna tas tillvara och bli grunden för ett ökat engagemang och en utveckling i detta stora område. Arbetsmarknadsförvaltningens invandrarservice drar igång ett utvecklingsprojekt i ett stort nätverk.
INVANDRADE. "Viktigt att mötas och diskutera", förklarade Iranska flyktingars riksorganisations Farzad Samimi Raskek. Till höger kommunalrådet Yvonne Stålnacke och projektledaren för Integera mera, UllaCarin Palm.
Foto: Andreas Wälitalo
Integrera mera heter projektet för framtiden som leds av UllaCarin Palm från Invandrarservice. På tisdagen presenterade hon, kommunalrådet Ywonne Stålnacke och representanter för olika föreningar och samhällsfunktioner hur det kommer att fungera med den nya info-montern. - Från och med i dag, klockan 16-21, så kommer det att finnas folk här i montern. Och här kommer att finnas möjlighet att få översatt information och frågor, berättar Palm som presenterar två av föreningarna som ska hjälpa till med projektet Iranska flyktingars riksorganisation via Farzad Samimi Raskek och Islamiska föreningen via Baby Thein.- Jag är burmes, berättar Baby Thein och säger att många burmeser är tilbakadragna i det svenska samhället. Projektet kan hjälpa dessa att våga ta för sig mera och träda fram och delta i vardagen, tror och hoppas Baby Thein.Farzad Samimi Raskek är å sin sida intresserad av att ordna debatter och få människor att diskutera olika frågor, det kan handla om flyktingpolitiken eller annat.- Jag tycker det känns bra att få vara med i det här sammanhanget, säger Raskek. Alla är med
Bakom projektet finns Hertsöns områdesgrupp, en spindel i nätet mellan de boende och kommunens olika förvaltningar och i samarbetet och kontakterna mellan all verksamhet och aktivitet i Hertsön oavsett om det gäller Räddningstjänst, polis, försäkringskassa, skola, kyrka, föreningar eller annat. En referensgrupp har också bildats där kommunen, polisen, Brottsförebygande rådet, försäkringskassa, arbetsförmedling samt Lulebo finns med. Räddningschef Patrik Byhlin tycker projektet och den bemannade montern är ett utmärkt tillfälle att få föra fram samhällsnyttig information till inte minst de invandrade Hertsöborna. - Fungerar det här bra så kan man överföra det på andra bostadsområden också, förklarade Byhlin.På Hertsön bor cirka 6.000 personer varav cirka 16 procent är av utländsk härkomst. På området verkar cirka 25 olika föreningar. Inte minst idrottsföreningar som samlar en stor skara barn och ungdomar som bland annat har en nyrenoverad sporthall att tillgå. Bibilioteket ska spela en central roll projektet och kommer bland annat att bjuda in alla burmeser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!