I en studie utförd av Skolverket har grundskollärare i hela landet fört dagbok för att kartlägga sin vardag. Sammanställningen visar att endast en tredjedel av arbetstiden går till undervisning, planeringstiden motsvarar cirka en tiondel.
Delar uppfattningen
Lärarförbundet centralt kräver en bättre arbetssituation, ytterligare administrativa sysslor måste plockas bort från lärarnas arbetsbörda. Lärarförbundet i Luleå har samma uppfattning.
- I samband med att lärarna fick ett förtydligat uppdrag ökade också den administrativa arbetsbördan, säger ordförande, Ewa-May Hedenström.
I Luleå vill Lärarförbundet även att kommunen ser över egenvården. I dagsläget är medicinering under skoltid av barn med diabetes lärarens uppgift, en uppgift som måste planläggas i tid och hållas koll på under hela dagen.
- Det tar också tid från undervisningen plus att det handlar om ansvar för barnets liv.
Lösningen enligt lärarförbundet är att en sjukvårdskunnig anställs för uppgiften, exempelvis en elevassistent. Rektorerna behöver extra pengar för ändamålet.
Ännu en pålaga
- Det här barnet måste man även finnas i närheten av hela dagen.
Enligt Lärarförbundet får över 800 barn varje år typ 1- diabetes. De senaste åren har antalet ökat kraftigt och allt fler yngre barn drabbats. Ewa-May Hedenström säger att i Luleås skolor är det ett stort problem på de skolor där barnen finns.
- Medlemmarna upplever att det är ännu en pålaga på lärare. Det diskuteras på berörda skolor om det verkligen är lärarens uppgift tillsammans med allt annat.