Männen döms för grov misshandel efter pennattacken

Gärningsmännen kunde inte ta med i beräkningen att såren från pennsticken skulle orsaka offrets död. Det menar Luleå tingsrätt och dömer två män för åklagarens andrahandsyrkande, grov misshandel.

Två män döms till tre och ett halvt års fängelse för en brutal misshandel på bostadsområdet Tuna förra våren. En av de misshandlade, en 62-årig man, dog fyra dagar efter det våldsamma besöket.

Två män döms till tre och ett halvt års fängelse för en brutal misshandel på bostadsområdet Tuna förra våren. En av de misshandlade, en 62-årig man, dog fyra dagar efter det våldsamma besöket.

Foto: Peter Johansson

Luleå2021-04-07 15:49

Den brutala misshandeln av en kvinna och en 62-årig man i en lägenhet på Tuna i Luleå inträffade i maj 2020. Upprinnelsen till attacken från de två gärningsmännen från Kalix, 28 och 32 år gamla, var att paret hade uppgifter som försvunne Joakim Ettefjord.

Under rättegången uppgav en av gärningsmännen, en 32-årig man, att tanken var att pumpa paret på information. Det var något som han och 28-åringen kom överens om i bilen.

– Vi ville inte slå dem medvetslösa för då får man ju inga svar, sa 32-åringen under förhandlingen i tingsrätten.

Men misshandeln spårade ur med stampningar, sparkar och slag mot liggande offer. En av gärningsmännen högg också 62-åringen minst fyra gånger med en blyertspenna.

Vid två av huggen användes betydligt större kraft än vid de övriga, med ett sårdjup på mellan fyra och fem centimeter.

Det ledde i förlängningen till hans död, påstod chefsåklagare Thomas Ennefors i sin gärningsbeskrivning. Att huggen mot en arm och ena benet orsakade sårskador, allvarliga infektioner och döden genom blodförgiftning fyra dagar efter det våldsamma besöket.

Därför åtalades de två männen för vållande till annans död, grovt brott.

I domen som meddelades på onsdagen ogillas den åtalspunkten.

Luleå tingsrätt pekar i avgörande på ett utslag från Högsta domstolen 2020. Att det finns en så kallad förtroendegrundsats som innebär "att man vid sitt agerande i regel kan utgå från att andra personer agerar någorlunda rationellt och tar ansvar för sin egen säkerhet och hälsa".

Att de åtalade vid tidpunkten för gärningen hade skäl att utgå från att 62-åringen skulle göra allt som stod i hans makt att för att få hjälp av sjukvården.

Tingsrätten pekar på uppgifter att 62-åringen inte sökte sjukhusvård "tillräckligt ihärdigt", trots att han säckat ihop 30 gånger under det sista dygnet.

Det kan inte ha funnits anledningen för de två gärningsmännen kan inte sår som 62-åringen åsamkades skulle leda till döden, skriver domstolen i utslaget.

Därför ogillas åtalet om vållande till annans död.

De två männen döms för två fall av grov misshandel.

I domen mot 28-åringen inryms också hot mot tjänsteman vid tre tillfällen, våld mot tjänsteman och grovt rattfylleri.

De två männen ska solidariskt betala ett skadestånd på 16 300 kronor till den misshandlade kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!