I dagarna publicerade LRF Norrbotten en rapport som visade att minst åtta av länets 14 kommuner har som mål att köpa mera ekologiska livsmedel. Men samtidigt är det inga av kommunerna som säger att de tänker köpa in mera lokalproducerat. Något som kan få till följd att det lokala jordbruket trängs undan av importerad ekologisk mat befarar ordföranden i LRF Norrbotten Nils-Olov Lindfors.
– Sveriges riksdag har ju tagit beslut att långsiktigt öka upphandlingen av ekologiska livsmedel, ett styrdokument som landets kommuner och landsting arbetar efter. Men vad är ekologiskt? Det finns ju tusen definitioner på detta och det råder en förvirring och det är inte tydligt för konsumenter. Jag har ställt frågan till Riksdagen och bett om en definition och även LRF Riksförbundet har frågat. Vi har inte fått något svar och det är 1,5 månad sedan, säger Lindfors.
I Norrbotten ställs alltfler livsmedelsproducerande företag om till ekologisk produktion, men det tar tid säger Lindfors.
Han säger samtidigt att Norrbotten har landets renaste jordbruk vad gäller användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel.
– Jag har försökt få ut statistik från Jordbruksverket om hur mycket vi använder av detta i Norrbotten. Från verket svarar man att det handlar om så lite att Norrbotten inte ens finns med i statistiken, säger Lindfors som inte köper det argumentet, han vill veta.
Nils-Olov Lindfors har budskapet klart till inköpare:
– Om det står mellan att köpa in ekologisk mjölk från nya Zeeland eller lokalt från bonden i Ängesbyn, då är det väl bättre att ta det från Ängesbyn?
Kuriren har slumpis utvalt Haparanda kommun och frågat hur man resonerar där. Kommunens alla inköp av livsmedel görs av Barn och utbildningsnämnden. Ordföranden Kåre Strömbäck säger:
– Sedan sju år tillbaka har vi delat upphandlingen i 15 mindre grupper, på samma sätt som Landstinget gjort. Detta just för att få in närproducerat. Problemet är att vi inte får in några anbud lokalt. Varför vet jag inte, säger Strömbäck som dock nämner att man har avtal med större lokala aktörer som Norrmejerier.
Han säger att man gärna hade gjort inköp lokalt där man garanteras kontinuitet i leveranserna.
– Önskemålet hade ju varit att flera lokala ska producera och leverera men det ser ut som att det är mest stordrift överallt, säger Kåre Strömbäck.