Gårdsförsäljning är ett koncept som diskuterats under lång tid i Sverige. Det som gjort det till en komplicerad fråga är Systembolaget och dess unika position. Nu har regeringen hittat en lösning som inte hotar Systembolagets ställning och som dessutom fått grönt ljus från EU. Regeringens plan är att gårdsförsäljning tillåts från 1 juni.
I Norrbotten finns flera aktörer som påverkas. Bottenvikens bryggeri i Luleå är en av länets största bryggerier. I lokalerna på Yttervikens industriområde produceras 100 000 liter öl varje år och de har även sprittillverkning genom varumärket Lule river destillery.
Bottenvikens bryggeris ägare är i grunden positiva till att möjligheten till gårdsförsäljning blir av, något som branschen efterfrågat länge.
– Framför allt är vi glada att de kommit fram med ett förslag som vi känner att det här kan vi gå fram med och det här kan vi sjösätta, säger Joakim Nilsson som grundade Bottenvikens bryggeri tillsammans med Mattias Bergström.
Vad ryms då i begreppet gårdsförsäljning? Ja, det är inte bara åka förbi den aktuella gården, vanligtvis ett bryggeri eller destillery, och lasta bilen full. Den gårdsförsäljning som nu införs har flera begränsningar.
Dels är den nya lagen tidsbegränsad till sex år, dels finns begränsningar i den mängd som får säljas, och dels får inte större bryggerier och destillerier sälja alls. Den nya gårdsförsäljningen är en riktad satsning mot småskaliga aktörer.
Konsumenter får köpa upp till 3 liter vin, öl eller cider, och 0,7 liter sprit. Dessutom får bryggerierna och destillerierna bara sälja till personer som deltar i ett betalat besök, exempelvis en provsmakning.
Luleåbryggeriet gör i dag cirka 100 000 liter öl och ligger klart under gränsen 400 000 vilket är maxnivå för att få tillstånd för gårdsförsäljning. Men de siktar på att göra dubbelt så mycket de kommande åren och Mattias Bergström utesluter inte att det kan gå snabbt att nå upp till 400 000. Kliver de över gränsen tappar de tillståndet vilket gör att det faktiskt kan bli begränsande i verksamheten för de som ligger kring gränsen. Ska bryggerierna fortsätta satsa på att växa men då riskera att tappa gårdsförsäljningen?
Det kan bli en fråga bryggerier tvingas ta ställning till.
– Det blir lite konstigt, gör man 500 000 liter är man fortfarande ett litet bryggeri och hantverksmässig, säger Joakim Nilsson.
Vilken gräns tycker ni att det skulle vara?
– Egentligen tycker jag ingen gräns för man har redan satt en så väldigt snäv begränsning. Är det så att Spendrups skulle vilja anordna en visningsrunda på sitt bryggeri så ser jag inga problem med att man skulle få köpa med sig tre liter öl därifrån.
Bottenvikens bryggeri har provsmakningar och andra event men sälja alkohol så att folk kan ta med sig hem, det går inte. Att det finns ett sug att få köpa med sig de drycker besökarna provat råder det ingen tvekan om.
– Alla säger: "Men kan inte bara jag få köpa". Så säger alla, säger Mattias Bergström och skrattar.
Han fortsätter:
– Och en del är helt oförstående till hur alkohollagstiftningen ser ut i Sverige och blir nästan lite arga. "Varför säljer ni ingenting?".
Exakt hur deras verksamhet kommer påverkas av den nya försäljningsmöjligheten återstår att se. Andra halvan av 2025 ser duon som en testperiod för den nya möjligheten. Den infrastruktur som behövs för försäljning har Bottenvikens bryggeri redan på plats och det finns en tanke om att kanske kunna ha en gårdsbutik av något slag. Redan i dag säljer bryggeriet vissa produkter i samband med provsmakningar och andra event, exempelvis alkoholfri öl, must, glas och annat som är tillåtet.
Bottenvikens bryggeri är aktiva när det kommer till att ordna olika typer av tillställningar och med gårdsförsäljningen på plats tror de att den delen i verksamheten kan öka. Det kommer visserligen krävas mer av bryggeriet men tanken lockar Mattias Bergström.
– Det jag tycker är lockande med det här är att vi kan möta våra kunder på ett mer personligt plan när man kommer hit och hälsar på och gör något med oss. Där kan det blir fler event som handlar om att träffa bryggeriet, säger han.