Ändrade planer för Munkebergs förskola – gångstråket blir kvar

Utbyggnaden av Munkebergs förskola blir inte av som planerat. Gång- och cykelvägen som går mellan förskolan och paviljongen blir kvar. En nybyggnad på skoltomten kan bli aktuell.

Planen att bygga ihop Munkebergs förskola tvärs över gång- och cykelvägen har skrotats, det blir för dyrt och dessutom går det mycket ledningar i marken. Istället kan det bli aktuellt att bygga förskola på skoltomten.

Planen att bygga ihop Munkebergs förskola tvärs över gång- och cykelvägen har skrotats, det blir för dyrt och dessutom går det mycket ledningar i marken. Istället kan det bli aktuellt att bygga förskola på skoltomten.

Foto: Linda Wikström arkiv

Luleå2024-06-20 05:00

Nyheten i korthet

  • Munkebergs förskola kommer inte att utvidgas som planerat på grund av en gång- och cykelväg som måste förbli intakt.
  • En förändrad detaljplan är ute på samråd till och med 26 juni, vilket kan innebära att en ny förskola byggs eller att Munkebergs förskola utökas.

På onsdagens sammanträde informerades barn- och utbildningsnämnden om hur genomförandet av skolstrukturen för Notviken framskrider. Det är framförallt förskolorna som är berörda, genom en komplicerad flyttkedja där utbyggnad av lokaler på en plats är en förutsättning för att nästa steg i kedjan ska kunna genomföras. 

Enligt beslutet som togs av BUN i april 2022 ska Munkebergs förskola, som i dag består av två byggnader åtskilda av en gång- och cykelväg, byggas ihop med ett gemensamt kök och matsal samt utökas med två avdelningar. Så kommer det inte att bli.

– Gång- och cykelvägen är en del av huvudcykelstråket. Dessutom går det ledningar, bland annat VA i marken. Det är kostsamt att flytta, sade Helén Wiklund Wårell, direktör för infrastruktur- och service. 

Ett förslag till ändrad detaljplan är ute på samråd till och med 26 juni. I dag strider den befintliga förskolebyggnaden mot detaljplanens medgivna placering av byggrätt. Det ändras i den nya detaljplanen. Bestämmelsen om så kallad prickmark, mark som inte får bebyggas, tas bort vilket gör byggrätten mer flexibel. 

Kommunen planerar att bygga ytterligare åtta avdelningar, vilket motsvarar cirka 140 barn. Munkebergs förskola (stora huset) har fem avdelningar med cirka 85 barn medan lilla huset, på andra sidan gång- och cykelvägen, har tre avdelningar med cirka 55 barn. Lilla huset omfattas inte av planändringen.

– Det kan vara så att man bygger en helt ny förskola eller att man utökar nuvarande Munkebergs förskola, sade Helén Wiklund Wårell.

Tomten där Munkebergsskolan stod omfattas av planändringen. 

När Munkebergs förskola har byggts ut är det möjligt att flytta barnen från Framnäsvillans förskola till Munkeberg. Det i sin tur möjliggör en rivning av Framnäsvillan och bygget av en ny förskola med sex-åtta avdelningar och större utegård. 

Även här kan det uppstå problem på grund av den tänkta placeringen varnade Helén Wiklund Wårell. 

– Det som är utmaningen här är kopplat till ytan, skyddsvärd natur och strandstråket, sade Helén Wiklund Wårell och tillade att det kommer att klarläggas när detaljplanen tas fram. 

I det tredje steget ska Kristallens förskola, som i dag bedrivs i hyrda moduler ersättas med en ny byggnad. I augusti väntas samhällsbyggnadsutskottet besluta om planuppdrag. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!