Fimpstationerna plockades bort från Luleås gator för fem år sedan då striktare lagar om rökning på offentliga platser infördes. Najda Triumf från kommunens park- och miljöförvaltning berättar att de tagits tillbaka igen på grund av ett EU-direktiv.
– Producentansvaret gällande vissa tobaksvaror och filter har tillkommit sedan första januari 2023. Det betyder att producenterna har ett ansvar att samla in fimparna, men vi gör det åt dem.
I en del av EU:s engångsplastdirektiv slås det fast att alla medlemsstater ska lämna uppgifter om mängden fimpar som skräpats ner, städats upp och samlats in. Fimparna ska vägas och hur många kilogram som samlats in ska rapporteras till EU-kommissionen. Hur många kilo fimpar som det kommer bli i Luleå är dock oklart.
– Det vågar jag inte svara på, vi har inte de siffrorna ännu, säger Triumf.
Men hur mycket fimpar ligger det på Luleås gator? Sedan 2012 har kommunen sammanställt statistik på nedskräpning i centrala Luleå och mängden har minskat med tiden.
– Om man kollar på 2019 när fimpstationerna plockades bort, då låg det 2,35 fimpar på en genomsnittlig yta på tio kvadratmeter i centrala Luleå. I år låg antalet på 1,15 fimpar. Trenden har gått nedåt, men ganska sakta.
Fimpar är dock fortsatt bland de vanligaste sakerna som skräpar ner stadens gator.
– Det är tobaken och cigaretterna som är bland de största kategorierna av skräp. Tuggummi är lite högre, men fimparna är det som syns mest.
Återinförandet av fimpstationer är dock ingen garanti på att alla fimpar försvinner från gatan.
– Kollar du utanför Åhléns så finns det en fimpstation, men precis nedanför ligger fimpar. De läggs inte in i askkoppen och det är jättetråkigt.
Situationen med nedskräpning har dock förbättrats avsevärt sedan mätningarna inleddes 2012 och mängden skräp som hittas på en genomsnittlig yta på tio kvadratmeter har mer än halverats sedan dess.
– På grund av att vi har gjort den här mätningen så kan vi hitta åtgärder före och efter. Vi har exempelvis placerat ut sopkärl där du kan sortera ditt skräp på Storgatan. Det minskar ju nedskräpningen då det finns en tillgänglighet att lägga skräpet på rätt ställe.
Förhoppningen är nu att de hittills cirka 40 utplacerade fimpstationerna ska bidra till att nedskräpningen blir ännu lägre.