Avdelningen miljö och bygg kontrollerar regelbundet livsmedelsverksamheterna i kommunen, oftast genom oanmälda besök. 23 januari besöktes en Luleårestaurang och fyra avvikelser noterades.
I kontrollrapporten står att läsa att lokalen är smutsig och att de flesta ytor är i behov av rengöring. Vid en kontroll av temperaturen i kylskåpet visade det sig att den var 11,9 grader vilket är för högt.
Utöver detta visade det sig att diskvattnet inte kom upp i nog hög temperatur vid diskning, vid mätning var vattnet cirka 30 grader vilket är för lågt för att rengöringen ska vara effektiv.
Den sista avvikelsen gäller det som förvarades i kylskåpet. Där fann miljöinspektören räkor med ett bäst före datum som gått ut för en månad sedan samt spraygrädde med mögel kring munstycket. Restaurangens förklaring var att räkorna inte skulle användas utan slängas vilket gör att det då klassas som avfall. Avfall ska tas bort från livsmedelslokaler så fort som möjligt och får inte förvaras i anslutning till livsmedel.
En uppföljande kontroll bokades in fyra dagar senare och är nu gjord.
– De brister som vi konstaterade när vi var där har de åtgärdat, säger Elisabeth Persson, miljöinspektör.
De säger att räkorna inte ska användas. Räcker den förklaringen, det kan ju vara svårt att veta?
– Ja, om de säger att det inte ska användas får man lita på det. Men det är att beteckna som ett avfall om det förvaras.
Den aktuella restaurangen bytte ägare i början av året och det finns därför ingen historik om eventuella tidigare brister.