Riksbankshuset på Storgatan är ett av Luleås allra vackraste hus. Huset stod färdigt 1902. För ett och ett halvt år sedan köpte Hedmans invest AB, huset av MAF.
Huset innehåller många vackra detaljer, bland annat den pampiga entrén med sin välvda portal, ett glasparti med smide och två stora dörrar i massiv ek.
De 113 år gamla dörrarna är riktiga mästerverk i trä och innehåller flera utskurna symboler och ornament från olika tidsepoker. På båda dörrarna finns ett monogram med initialerna SRB (Sveriges Riksbank).
Väder och vind har tagit hårt på dörrarna, som inte underhållits på många år. Den 6 maj i år plockades de ner och ersattes med en vit liten provisorisk dörr.
– Vi ville göra det ordentligt och bevara alla originaldetaljerna, säger Per Hedman, ägare av Hedmans invest.
Arbetet med dörrarna har gjorts av Luleå design & specialsnickerier. Ett tidskrävande arbete som tagit nästan dubbelt så lång tid som man först uppskattade det till.
– Det har varit väldigt roligt. Kanske det mest avancerade och tidskrävande renoveringsjobb vi gjort, säger Peter Andersson, som äger snickerifirman.
På plats har de slipat och lackat dörrkarmarna, för de går inte att ta loss. Inne i verkstaden ute på Bergnäset har de sedan skrapat, slipat, lagat och lackat de stora dörrarna.
– Det tog säkert en månad att skrapa dem rena, handskrapa. Vi har använt knivar och tandläkarverktyg för att inte skada någonting, säger han.
Sedan fick de laga alla skador och fylla i med nya bitar där det inte fanns trä kvar, utan allt var murket.
– Det var hål i dörrarna där man kunde sticka in fingrarna, berättar Peter Andersson.
Sedan började arbetet med själva ytbehandlingen av dörrarna.
– Vi har använt en hårdvaxolja av absolut bästa kvalitet. Vi hann lägga på några var innan semestern. Sedan har det fått torka och härda in ordentligt. Nu ska vi lägga på de sista varven, säger han.
Förutom träarbetena har även alla smidesdetaljer blästrats och lackerats. Ovanför porten sitter ett stort skyddsgaller med en glasskiva bakom. Den gamla glasskivan har tjänat ut och ersätts nu med ett isolerglas.
Om allt går som planerat sätts dörrarna tillbak i slutet av nästa vecka.
– Sedan behöver man bara se till att underhålla dem två timmar per år, då håller de i minst 100 år till, lovar Peter Andersson.
Notan för arbetena är inte klar. Eftersom dörrarna har ett stort kulturhistoriskt värde får fastighetsägaren ett mindre bidrag av länsstyrelsen för arbetena.