Gamla bilhallen förvandlas till Luleåskola

Snart flyttar elever och lärare på Praktiska gymnasiet in i de nyrenoverade lokalerna på Ålgatan. Rektorn Fredrik Carlsson vill att eleverna ska lära sig umgås mellan yrkesgränserna. "Alla elever ska bli sedda och hörda".

"De håller på att måla invändigt, då har man kommit långt" säger den nya rektorn.

"De håller på att måla invändigt, då har man kommit långt" säger den nya rektorn.

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-02-08 19:10

Det är bilfirman Åke Erikssons tidigare lokaler i Luleå som nu byggs om till lektionssalar, verkstäder och personalrum. Allt anpassat efter Praktiska gymnasiets nio olika yrkesinriktningar. Renoveringen är i full gång och planen är att elever och lärare ska flytta in höstterminen 2021. 

Fredrik Carlsson, rektor på Praktiska gymnasiet sedan en månad tillbaka, är förväntansfull.  

– Det är bra ljusinsläpp och väldigt luftiga lokaler. Planen är att vi ska få nycklarna första juni.

Carlsson är lärare i grunden men har själv jobbat inom byggbranschen, bland annat som filialchef på Peabs dotterbolag Lambertsson. 

– Jag har på så sätt kommit verksamheten väldigt nära. När Praktiska gymnasiet sökte rektor tänke jag "herregud, det är ju jag". Det känns så hemma och så rätt. Kollegorna och de elever jag kunnat träffa är fantastiska, säger han. 

Fredrik Carlsson han inte varit med och påverkat renoveringen från start men att han däremot är med och planerar skolans nya lokaler på annat sätt. Han skapade bland annat en layoutgrupp med några lärare. 

– Jag ställde frågan till hela lärarlaget om de var intresserade av att vara med i layoutgruppen och då blev vi ett gäng på 5-6 stycken som är genuint intresserade av färg, form och inredning. De kommer hjälpa till att välja ut alltifrån stolar och bord till konstväxter och belysning, hur ska biblioteket se ut och mycket mer. Att man känner sig inkluderad som lärare är jätteviktigt.

Att alla ska känna sig inkluderade är ett återkommande budskap från den nya rektorn som ser de nya lokalerna som en samlingspunkt för Praktiska gymnasiets närmare 300 elever och lärare. 

– Till att börja med samlas vi snart i en och samma lokal, idag är vi utspridda på tre olika ställen. När vi samlas under samma tak ska förståelsen för varandras val av exempelvis yrkesinriktningar stärkas. Det är en demokratifråga som handlar om att individerna möts och att man får en större förståelse och respekt för varandra. Eventuella fördomar kan motarbetas i och med att vi umgås mer och det blir en bättre inkludering, säger Fredrik Carlsson som tycker det är viktigt att lära sig umgås över yrkesgränserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!